Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ Μοσκοβισί: Να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση για να ακολουθήσει το χρέος

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

Μοσκοβισί: Να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση για να ακολουθήσει το χρέος

Μοσκοβισί: Να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση για να ακολουθήσει το χρέος

Εύσημα στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την «τρομακτική αλλαγή προς το καλύτερο» που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, έδωσε από την Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση.
Υπήρξε τρομακτική αλλαγή προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα του Grexit έχει φύγει πλέον εντελώς από το τραπέζι.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον να έρθει στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ σημαντικής συμφωνίας, τον περασμένο Ιούλιο, η οποία έκλεισε σε δραματικές συνθήκες, «και να δείξω ότι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της Ευρωζώνης και να δω τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στο διάστημα αυτού του χρόνου».
«Δεν μιλάμε πλέον περί Grexit, κανείς δεν μιλά γι' αυτό. Μιλάμε για επιτυχία, και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από τη διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι, όταν κοιτάζει τα στοιχεία, βλέπει ότι ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει, και πως οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν ή που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει τα πάντα. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, συζητήσεις που θα γίνουν, για να ολοκληρωθούν κάποια προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία, ούτως ώστε η ελληνική πλευρά να πάρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, ώστε να είμαστε σε πολύ καλή θέση για να συζητήσουμε, ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, για μέτρα ανακούφισης του χρέους.
«Το μήνυμά μου είναι μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης είναι ώρα τώρα για εφαρμογή και επενδύσεις», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις που θα είναι καλές για τον ελληνικό λαό, που θα διασφαλίζουν την οικονομία, που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, που θα αναδημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης».
Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο, καθώς και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2017, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Οι προτεραιότητες ενόψει της β' αξιολόγησης περιλαμβάνουν την ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα εργασιακά. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε έχει το σχέδιο ανάπτυξης καθώς είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις, αλλά και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση
Η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ιδιαίτερη σημασία, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς, όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθεί ταχύτερα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι απαιτείται θετική συμφωνία που θα αφορά και το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα είναι τα προαπαιτούμενα, μετά η δεύτερη αξιολόγηση και τέλος η θετική συμφωνία για το χρέος, με αυτήν ακριβώς τη σειρά.
Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε ελευθερία κινήσεων
Είμαστε πλέον σε διαφορετική φάση, τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομιών. Η ατζέντα αρχίζει με μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Είναι μια σχέση που πρέπει να είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Εξηγήσαμε ότι υπάρχει μια αντίφαση όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγραμματος και ταυτόχρονα να ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος.
Θα τα συζητάμε όλα αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να πράττει ελεύθερα και να φέρει τις αλλαγές που θέλει με επτά σημαντικά νομοσχέδια.
Σημείωσε δε ότι ζούμε δύσκολες στιγμές με όσα γίνονται διεθνώς. Δημιουργείται μια ασάφεια για το πού οδηγείται η Ευρώπη και γι' αυτό είναι κρίσιμο να δουλεύουν μαζί τα κράτη μέλη σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: