Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Προς αναπροσαρμογή συντελεστών για το αφορολόγητο από το 2019 Εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Προς αναπροσαρμογή συντελεστών για το αφορολόγητο από το 2019

Εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 17:47
 
UPD:17:49
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2019 εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της «Ν», προαναγγέλλει την αλλαγή του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Αυτό άφησε να εννοηθεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, καθώς υπογράμμισε ότι όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας η σχετική απόφαση θα ληφθεί «την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί. Αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση».
Η κ. Παπανάτσιου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της «Ν», παραδέχθηκε ότι επίκειται αλλαγή του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για να χορηγηθεί η σχετική έκπτωση φόρου και να «χτιστεί» το αφορολόγητο όριο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει εφόσον έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσουν το 10% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσουν το 20%.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται όπως για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό να αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ να αυξηθεί στο 25%. Θα πρέπει, βεβαίως, να αναφερθεί ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών σε 20%, 25% και 30% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα, ενώ παραδέχθηκε ότι μελετάται σχέδιο να γίνουν περισσότερες οι δόσεις για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επισημάνει ήδη η «Ν», περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019 έως και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που δεν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ολιγοήμερη παράταση για την προμήθεια των νέων τελών και δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας επιβάλλεται και πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., το ήμισυ των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο και 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Το επίδομα θέρμανσης
Επίσης, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τονίζοντας πως για τη φετινή σεζόν αφενός εντάσσονται περισσότεροι δήμοι στο πρόγραμμα, αφετέρου αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που σημαίνει ότι θα το λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει μικρή πτώση στην τιμή του πετρελαίου και αναφέροντας χαρακτηριστικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: