Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η δρομολόγηση της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,5% έως 4%.

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση, μετά την αποτροπή των περικοπών των συντάξεων, αναμένεται εντός δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου να ολοκληρώσει το πακέτο των προεκλογικών παροχών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίπεδο των τεχνοκρατών, δηλαδή στους εμπειρογνώμονες που θα καταρτίσουν το πόρισμα διαβούλευσης, το οποίο θα κατατεθεί στην υπουργό Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου έως το τέλος του έτους.
Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων – το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα – θα καταγράφει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα λαμβάνει υπ’ όψιν την κατάσταση της οικονομίας με τους βασικούς της δείκτες, όπως είναι οι προοπτικές της οικονομίας για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας, τα εισοδήματα και οι μισθοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: