Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Αντικειμενικές: Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται από την Πρωτοχρονιά

Αντικειμενικές: Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται από την Πρωτοχρονιά

Οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά.

Αντικειμενικές: Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται από την Πρωτοχρονιά

Αλλάζουν όλα πάλι από τη νέα χρονιά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα αλλαγών στα ακίνητα.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά.
Ο «Γολγοθάς» που βιώνουν οι φορολογούμενοι αποκαλύπτεται και μέσα από την έκθεση του ΟΟΣΑ όπου κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη θέση στους φόρους στα ακίνητα.
Από τη νέα χρονιά, λοιπόν, οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως η Καλλιθέα, τα Βριλήσσια, ο Αλιμος, οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν έξτρα φόρους σε όσους θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.
Όμως, ο εφιάλτης των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα τελειώσει, αφού μέχρι το τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων ενώ μία ακόμη αλλαγή στις τιμές ζώνης, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές, θα γίνει το 2020.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις που βλέπουν να έρχονται από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι επισπεύδουν τις αγορές ακινήτων. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από την αρχή του έτους περισσότερα από 17.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα άλλαξαν ιδιοκτήτη με τον αριθμό των μεταβιβάσεων να καταγράφει αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 221,36 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 161,34 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τον Ιούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες και είχε γίνει γνωστό ότι αυτές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το 2019 θα ενεργοποιηθούν για τους φόρους μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 16,33 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: