Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Επιστρέφονται τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου Σε ΦΕΚ η απόφαση

Επιστρέφονται τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου
Σε ΦΕΚ η απόφαση
10 Δεκ 2018 - 09:07
Picture 0 for Επιστρέφονται τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η καταβολή των αναδρομικών για συνταξιούχους, οι οποίοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους γιατρούς, επικουρικούς και ειδικευόμενους του ΕΣΥ, στο διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και στο μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της κρατικής ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους δικαστικούς λειτουργούς. Η συνολική δαπάνη που προκύπτει για τα κρατικά ταμεία από την επιστροφή των αναδρομικών, ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ .

Η σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν από 1-8-2012 σε δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές των ΤΕΙ. Το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της 1ης Αυγούστου του 2012.

Σύμφωνα με την απόφαση το ποσό θα καταβάλλεται και σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν μεταβιβάζεται σύνταξη λόγω θανάτου του δικαιούχου, το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους, με την υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία των προβλεπόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εν λόγω καταβολή θα πραγματοποιείται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος.

Σημειώνεται ότι στο εφάπαξ χρηματικό ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 60του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Ως χρόνος κτήσης του ως άνω ποσού θεωρείται το φορολογικό έτος 2018, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4172/2013.

Εάν οι δικαιούχοι έχουν λάβει μετά από τελεσίδικες αποφάσεις, ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά που θα λάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές περικοπές του ν. 4093/2012, τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται με το εφάπαξ χρηματικό που δικαιούνται αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: