Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Την άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Την άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

https://www.taxheaven.gr/news/news/attach/id/45077






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Επανυπολογισμός σύνταξης


Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε, σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με Γενικό Έγγραφο που απευθύνει, προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων, υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική της ευχέρεια να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Κάθε συνταξιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπ’ όψιν και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της δικής του σύνταξης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και διασφαλίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των ασφαλισμένων.



Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να γίνει άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.

Πληροφορίες: 213 1306600, press@synigoros.gr

https://www.taxheaven.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: