Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Μειώσεις φόρο λόγω αναπηρίας ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Μειώσεις φόρο λόγω αναπηρίας

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ αναφερθήκαμε στους νέους κωδικούς που συμπληρώθηκαν στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων.  

Πέρα από τις μειώσεις στους μισθωτούς, συνταξιούχους και στους αγρότες, το γνωστό αφορολόγητο, επιπλέον μείωση έχουν οι φορολογούμενοι με αναπηρία. 

Μείωση φόρου για αναπήρους.

Μείωση φόρου διακοσίων (200) ευρώ προβλέπεται επίσης για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον ανήκουν σε μια απ’ τις παρακάτω κατηγορίες:

α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,

β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,

γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Ποιοι κωδικοί συμπληρώνονται

Οι ενδείξεις του Πίνακα 3 της δήλωσης έχουν κοινές ερωτήσεις που απευθύνονται στους υπόχρεο και σύζυγο και η ορθή συμπλήρωσή τους απαιτεί να σημειωθεί «Χ» πάνω από τη λέξη «ΝΑΙ» ή ένας αριθμός ανάλογα με την ύπαρξη ή μη σχετικού δικαιώματος στην αντίστοιχη στήλη, καθώς και για τη μείωση φόρου των 200 ευρώ, η οποία παρέχεται ως εφάπαξ δαπάνη, χωρίς δικαιολογητικά, σε ανάπηρους, τυφλούς κ.λπ.

Κωδικοί 001-002:  Σημειώστε «Χ» στη λέξη «ΝΑΙ» αν υπόχρεος ή/και σύζυγος/Μ.Σ.Σ. ή/και τα εξαρτώμενα μέλη τους, παρουσιάζουν τουλάχιστον 67% αναπηρία.
Με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ΚΦΕ προβλέπεται μείωση φόρου, κατά 200 ευρώ, από το ποσό φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για καθένα από τα εξαρτώμενα μέλη του (όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 11 του ίδιου νόμου), εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος και τα εξαρτώμενα μέλη του είναι πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία, η οποία πιστοποιείται με την γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ). Κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

Κωδικοί 005-006:  Θα γραφεί αριθμητικά ο αριθμός των προσώπων των οποίων τα στοιχεία θα γραφούν στον Πίνακα 8, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω και δικαιούνται μείωση φόρου 200 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά. Ισχύουν όσα αναφέρονται στον προηγούμενο κωδικό για τον φορολογούμενο. Ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με τον υπόχρεο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον Κωδικό 005 και ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με την/τον σύζυγο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον Κωδικό 006 και ειδικότερα:

a
. Στις κοινές δηλώσεις έγγαμων ή Μ.Σ.Σ. που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον 67% αναπηρία και εφόσον δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις τα εξαρτώμενα τέκνα, συμπληρώνονται οι Κωδικοί 005-006 από τον υπόχρεο κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να πιστωθεί το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ, αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο του άλλου συζύγου.

b. Στις περιπτώσεις που έγγαμοι φορολογούμενοι ή Μ.Σ.Σ. έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και εφόσον δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις τα εξαρτώμενα τέκνα, η μείωση πραγματοποιείται άπαξ, σε κάθε περίπτωση μόνο σε έναν σύζυγο/Μ.Σ.Σ., χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο σύζυγο/Μ.Σ.Σ. Στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται διασταύρωση και εφόσον διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι το τέκνο με αναπηρία δηλώθηκε και από τους δύο συζύγους/Μ.Σ.Σ., η μείωση φόρου γίνεται στον σύζυγο/Μ.Σ.Σ. με τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος.

Κωδικοί 009-010:  Επιλέξτε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς, η σύζυγος σας ή εξαρτώμενο μέλος σας:

1) Είστε ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης που έχει αποστρατευθεί, ανεξάρτητα εάν η αναπηρία σας προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και ανεξάρτητα από το εάν οφείλεται ή όχι στην υπηρεσία,

2) Είστε αξιωματικός με τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, 

3) Είστε στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούστε αναπηρική σύνταξη και δεν την παίρνετε διότι διοριστήκατε σε έμμισθη δημόσια θέση και παίρνετε μισθό, 

4) Είστε στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούστε αναπηρική σύνταξη και παραιτηθήκατε από αυτή γιατί επιλέξατε τη σύνταξη με βάση τα χρόνια της υπηρεσίας σας,  

5) Είστε θύμα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών και δικαιούστε σύνταξη από πολεμική αιτία, 

6) Είστε θύμα από τον άμαχο πληθυσμό και λαμβάνετε σύνταξη λόγω πολεμικής αιτίας,

7) Είστε μέλος οικογένειας αξιωματικού ή οπλίτη, ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο και δικαιούστε να λαμβάνετε σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την αιτία αυτή,

8) Δικαιούστε σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηρος ή θύμα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώνονται ταυτόχρονα οι κωδικοί 001-002 και 009-010.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: