Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Παρατάσεις επί παρατάσεων και … βλέποντας και κάνοντας ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ στους ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Παρατάσεις επί παρατάσεων και … βλέποντας και κάνοντας

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ στους ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ κάθε εβδομάδα μία στήλη με τον τίτλο «Ημερολόγιο 
Παρατάσεων»

Γιατί αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Οι παρατάσεις πότε αφορούν ασφαλιστικές και πότε φορολογικές υποχρεώσεις, και όλα αυτά για το καλό των φορολογούμενων .Το ότι οι προθεσμίες που βάζει το Δημόσιο εξ’ αρχής δεν είναι εφικτές ή είναι αδύνατον  να κρατηθούν από τος πολίτες, δεν περνάει ποτέ από το μυαλό κανενός.

Όσον αφορά τις διαδικασίες ας μην το σχολιάσω καλύτερα. Ολόκληρος κλάδος των λογιστών στα κάγκελα….  με τις κάθε είδους πλατφόρμες που φυτρώνουν και ανεβαίνουν. Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι το κράτος δεν θα πρέπει να κυνηγάει ποιος δεν τήρησε  τις προθεσμίες και να επιβάλλει τα πρόστιμα. Φορτώνει τις κάθε είδους υποχρεώσεις που δεν έγιναν τόσα χρόνια από την πολιτεία  , και από τους δικούς του υπαλλήλους  στους πολίτες και πολλές φορές με ασφυκτικές προθεσμίες και το «κερασάκι» ποιό;  Η επιβολή προστίμων!!!

Παράταση διεξαγωγής των Γ.Σ

Στην βουλή συζητείται η παράταση της διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων για την χρήση 2019. 

Πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο υπουργείου δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνει διάταξη που παρατείνει την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων έως την 31η Οκτωβρίου 2020

Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν δύο προτεινόμενες ημερομηνίες. Στην αιτιολογική η 31η Οκτωβρίου 2020 και στην νομοθετική διάταξη η 30η Οκτωβρίου 2020. Αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου.

Επίσης υπάρχει επιβεβαίωση προς την ΠΟΦΕΕ, από τον αρμόδιο υπουργό ότι η παράταση θα αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) και όχι μόνο της Α.Ε. , όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Κτηματολόγιο

Παρατείνεται η διαδικασία ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων σε επτά περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας “Ελληνικό Κτηματολόγιο. Όπως επισημαίνεται, η παράταση αφορά, σε όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κιλκίς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας, πως παρατείνεται η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για το Κιλκίς μέχρι 14 Οκτωβρίου 2020 και για όλες τις άλλες περιοχές μέχρι 22 Οκτωβρίου 2020.Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

·         Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
·         Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

·         Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

·         Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

·         Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Να θυμίσουμε ότι παράταση έχει δοθεί και για τον έλεγχο των αναρτήσεων των ακινήτων στο δήμο Αθηναίων μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020.

Παράταση αποθεμάτων υγειονομικού υλικού

 Με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, Αριθμ. 94965(ΦΕΚ Β 3876/11.9.2020), δίνεται παράταση της ισχύς της υπ' αρ. 63719/19.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας από τη λήξη της (12.9.2020)  έως και τη 12η Νοεμβρίου 2020.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πληρωμές που εκκρεμούν

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουμε:
Πληρωμές
·         Την τρίτη (3) δόση του φόρου εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων. ΠΡΟΣΟΧΗ: όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση πριν την ψήφιση της μείωσης της προκαταβολής, θα πρέπει μέσω της «Προσωποποιημένης Ενημέρωσης» να δουν την μείωση των δόσεων τους, μετά την διαγραφή της προκαταβολής.
·         Την πρώτη δόση (1) του ΕΝΦΙΑ
·         Θεωρητικά την εξόφληση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της πανδημίας , αν και αναμένεται και αυτές οι υποχρεώσεις να πάρουν παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021.

Δηλωτικές υποχρεώσεις

 ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΈ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οι ημερομηνίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα Συν-εργασία είναι:
1. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ι. Για τον μήνα Αύγουστο - Β' ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 5/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 24/9/2020

ΙΙ. Για τον μήνα Σεπτέμβριο - Α' ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 1/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 30/9/2020


2. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΚΛΑΔΟΙ: Επισιτισμού - Τουρισμού - Μεταφορών - Πολιτισμού - Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, της αριθμ. οικ. 34236/860/1-9-2020 ΚΥΑ (Β' 3770) καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α της αριθμ. οικ. 23102/477/12-6-2020 (2268 Β') KYA, ως ακολούθως:


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 14/9/2020 ΕΩΣ
ΚΑΙ 24/9/2020
ΑΠΟ 14/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 25/9/2020

Θα ήταν χρήσιμο  πάντως κάποια στιγμή να υπολογιστούν και να αναρτηθούν στοιχεία για το   πόσες πλατφόρμες υπάρχουν και πόσες δηλώσεις  ακριβώς υποβάλλονται σε όλες τις  πλατφόρμες έχουν ανοίξει.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου  2020.






Δεν υπάρχουν σχόλια: