Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Δραματική μείωση των εισοδηAμάτων, διεύρυνση των ανισοτήτων και διόγκωση του ιδιωτικού χρέους λόγω της πανδημίας διαπιστώνει η 9η συνεχής ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 Δραματική μείωση των εισοδηAμάτων, διεύρυνση των ανισοτήτων και διόγκωση του ιδιωτικού χρέους λόγω της πανδημίας διαπιστώνει η 9η συνεχής ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 1 στα 4 νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 17,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, όπως τονίζει η 


Παράλληλα, όπως τονίζει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών, ενώ μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες και ταυτόχρονα αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ του αριθμού των φτωχότερων και των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Ένα στα 3 νοικοκυριά αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, έναντι μόλις του 13,5% που εκτιμά πως θα βελτιωθεί και του  44,5% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό άνω του 52% κρίνει ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, με τα ευάλωτα και πολυμελή νοικοκυριά να αξιολογούν περισσότερο αρνητικά την επάρκεια των μέτρων στήριξης.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για άμεση ανάγκη λήψης συνεκτικών μέτρων στην οικονομία.

Αναλυτικά η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: