Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 08:11 Η μείωση του φόρου μεταβίβασης και το παραμύθι της ελάφρυνσης

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 08:11

Η μείωση του φόρου μεταβίβασης και το παραμύθι της ελάφρυνσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η μείωση του φόρου μεταβίβασης και το παραμύθι της ελάφρυνσης
Σε λίγες ημέρες, εκτός απροόπτου, θα γίνουμε μάρτυρες μιας εντυπωσιακής ανακοίνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο φόρος μεταβίβασης στα ακίνητα –ο οποίος σήμερα υπολογίζεται με συντελεστές της τάξεως του 8% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αξίας των ακινήτων και 10% για το υπόλοιπο τμήμα- είτε θα μειωθεί δραματικά είτε θα …μηδενιστεί εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση να το κάνουμε εδώ …Αγγλία.

Γράφει:  

Και ποιος δεν θέλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών «Ναι σε όλες τις μειώσεις λέμε όλοι». Το ζήτημα είναι όμως το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Διότι στου μνημονίου τον καιρό, μειώσεις συντελεστών χωρίς ανταλλάγματα και «αντισταθμιστικά μέτρα» δεν υπάρχουν. Θυμάστε τι έγινε με τον ΦΠΑ των εστιατορίων; Για να πει ναι η τρόικα, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο πολυτελείας αναδρομικά. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Οι πηγές «χρηματοδότησης» της ελάφρυνσης είναι δύο:
1. Ο νέος φόρος ακινήτων. Ο λογαριασμός θα «φουσκώσει» κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση (ή ο μηδενισμός) του φόρου μεταβίβασης. Ρουθούνι δεν θα ανοίξει καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή τους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται ο φόρος κατοχής ακινήτων. Λίγα λεπτά του ευρώ παραπάνω θα προστεθούν στον ενιαίο φόρο (ο οποίος θα υπολογίζεται ανά ακίνητο και ανά τετραγωνικό) και λύθηκε το πρόβλημα
2. Ο φόρος υπεραξίας. Στα «κρυφά» ενσωματώθηκε μια διάταξη στον νόμο για τη φορολογία εισοδήματος η οποία προβλέπει ότι από την 1/1/2014, φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων και όχι μόνο σε αυτές ακινήτων που θα άλλαζαν για δεύτερη φορά χέρια μετά την 1/1/2013 όπως γνωρίζαμε.
Τι θα γίνει λοιπόν στην πράξη; Ο φόρος αντί να καταβάλλεται από τον αγοραστή, θα καταβάλλεται πλέον από τον πωλητή και τον υφιστάμενο κάτοχο ακινήτων. Χαράς ευαγγέλια για τους Κινέζους που θα έρθουν να αγοράσουν εκμεταλλευόμενοι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, χαράς ευαγγέλια και για όσους (λίγους) έχουν ρευστότητα και μπορούν να αγοράσουν σε σκοτωμένες τιμές. Όσο για τους φτωχότερους που αναγκάζονται να πουλήσουν, αυτοί ας πληρώσουν και ένα 15% επί της υπεραξίας που θα δημιουργηθεί από την αγοραπωλησία.
Τα πάντα όλα για τους επενδυτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια: