Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ιδού ο νέος «ΦΑΠ» για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 10:29

Ιδού ο νέος «ΦΑΠ» για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ιδού ο νέος «ΦΑΠ» για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα
Ριζική αλλαγή στον τρόπο επιβολής του φόρου που πληρώνουν επιχειρήσεις πάσης φύσεως για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους –είτε τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας είτε τα εκμεταλλεύονται- θα φέρει το νομοσχέδιο για τον «Ενιαίο Φόρο Κατοχής Ακινήτων».
Γράφει:  
Διάκριση των ακινήτων σε «ιδιοχρησιμοποιούμενα» και μη δεν θα υπάρχει ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα επιβληθεί τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα των επιχειρήσεων.
Με το ισχύον καθεστώς, οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) με βάση το αν το ακίνητο χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1% ενώ αν το ακίνητο αποφέρει εισόδημα στην εταιρεία, 0,6%.
Τώρα, όλα τα ακίνητα θα αντιμετωπίζονται το ίδιο και ο φόρος θα επιβάλλεται με ένα πόσο ανά τετραγωνικό. Αυτό το ποσό θα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τιμή ζώνης στην περιοχή όπου θα βρίσκεται το ακίνητο, από την παλαιότητά του και φυσικά από την επιφάνειά του.
Στις σκέψεις των συντακτών του νομοσχεδίου είναι να καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής για τα ακίνητα πολύ μεγάλης επιφάνειας έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χιλιάδες τετραγωνικά, βιομηχανικές επιχειρήσεις οι εταιρείες με τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «έκπτωση» επί του φόρου ανά τετραγωνικό, θα μπορεί να φτάσει και στο 60-70% για επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες επιφάνειες ακινήτων στην ιδιοκτησία τους (π.χ από 10.000 τετραγωνικά και πάνω).
Εξαιρέσεις από τον φόρο δεν θα προβλέπονται. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί μόνο αναστολή της πληρωμής του φόρου για επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ή έχουν υποστεί γενναία μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: