Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ολοι στο «Εργάνη» έως 15 Νοεμβρίου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ολοι στο «Εργάνη» έως 15 Νοεμβρίου

Ολοι στο «Εργάνη» έως 15 Νοεμβρίου
Δίμηνη προθεσμία -έως τις 15 Νοεμβρίου- δίνει το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις καταστάσεις προσωπικού με όλα τα στοιχεία (είδος απασχόλησης, ύψος μισθού, ωράριο εργασίας κ.α.) των εργαζομένων που απασχολούν. Την ηλεκτρονική υποβολή στην «Εργάνη» των καταστάσεων προσωπικού και την καταγραφή όλων των απασχολούμενων μισθωτών ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου.
«Στις 16 Νοεμβρίου θα έχουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το σύνολο της καταγεγραμμένης μισθωτής απασχόληση, με ακρίβεια τελευταίου εργαζόμενου και με κάθε λεπτομέρεια, πόσοι εργάζονται, με ποιες συμβάσεις (πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, αορίστου ή ορισμένου χρόνου), με ποιους μισθούς, σε ποιες επιχειρήσεις, σε ποιο κλάδο, την ηλικιακή και εκπαιδευτική διαστρωμάτωσή τους, τη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων κ.α.», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Ηλεκτρονικό μητρώο
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής (που αφορά και τους απασχολούμενους με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου σε δήμους, νοσοκομεία, υπουργεία κ.α.) θα δημιουργηθεί στο σύστημα της «Εργάνη» ένα πλήρες ηλεκτρονικό μητρώο που θα «επικαιροποιείται» σε κάθε μεταβολή (πρόσληψη, απόλυση, αλλαγή μισθού και ωραρίου κ.α.) καθώς ήδη προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή σε ΣΕΠΕ - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ ειδικών εντύπων για:
  • Την αναγγελία πρόσληψης το αργότερο την ίδια ημέρα και πάντως πριν από την ανάληψη εργασίας για να μην επιβληθεί πρόστιμο (δέκα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη).
  • Την τροποποίηση των αποδοχών, εντός 15 ημερών.
  • Την τροποποίηση ωραρίου εντός δύο ημερών από την αλλαγή.
  • Την αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης και απόλυσης (εντός οκτώ ημερών).
  • Τη δήλωση, επίσης εντός οκτώ ημερών, του εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
  • Τη γνωστοποίηση υπερωριακής απασχόλησης (εντός του πρώτου 15ημέρου κάθε μήνα για τις υπερωρίες που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, τον προηγούμενο μήνα) κ.α.
ΔιασταυρώσειςΤο ηλεκτρονικό μητρώο θα αποτελέσει βασικό «εργαλείο» για τις διασταυρώσεις στοιχείων (π.χ. με την Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ) αλλά και για τους στοχευμένους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι επιθεωρητές εργασίας. Ταυτόχρονα, θα εντοπίζονται οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και των προβληματικών περιοχών. Η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, θα μειώσει το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, εξοικονομώντας έως και 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: