Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Θεοχάρης: Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όλους

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 14:05

Θεοχάρης: Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όλους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θεοχάρης: Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όλους
Πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα είσπραξης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις θα υπάρξει με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
«Τα πρόστιμα του παλαιού κώδικα βιβλίων και στοιχείων ήταν υπέρογκα σε σχέση με το αδίκημα, το οποίο συντελείτο για απόκρυψη του ΦΠΑ ή του εισοδήματος» λέει ο κ.Θεοχάρης.
«Συνεπώς, με τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, επήλθε ένας μεγάλος εξορθολογισμός των προστίμων αυτών και ευελπιστούμε τώρα ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα και είσπραξης -γιατί αυτά ήταν πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονταν στην πλειονότητά τους. Ταυτόχρονα, ο πολίτης θα δει ότι τα πρόστιμα θα είναι πλέον αναλογικά σε σχέση με το αδίκημα, που συντελείται, και συνεπώς θα είναι πιο διατεθειμένος να συμμορφωθεί, ώστε είτε να μη διαπράττει το αδίκημα, είτε να πληρώνει το πρόστιμο, όταν επιβάλλεται», προσθέτει ο ίδιος.
ΕΡ: Βασικός στόχος είναι η έκδοση αποδείξεων από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις;
ΑΠ: Είναι φυσικά και οι αποδείξεις στα καταστήματα, αλλά και οι περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων. Αυτό αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται χωρίς να εκδίδονται τιμολόγια, ή το ανάποδο, δηλαδή να κόβεται ένα τιμολόγιο χωρίς να υπάρχει πραγματική συναλλαγή.
ΕΡ: Ο στόχος σας είναι, βέβαια, ο εξορθολογισμός των ποινών, αλλά μήπως τελικά θα πέφτουν στα «μαλακά» επιχειρηματικοί κολοσσοί και μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που τηρούν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και θα πληρώνουν τα ίδια πρόστιμα με μια μικρομεσαία επιχείρηση;
ΑΠ: Το αντίθετο συμβαίνει. Έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου τα στοιχεία είναι εντελώς παράλογα, δηλαδή για μια φοροδιαφυγή των 100.000 ευρώ μπορούσε κάποιος να έφτανε να χρωστά κάπου 10 εκατομμύρια. Τα πρόστιμα, δηλαδή, δεν είχαν καμία σχέση και αυτό οδηγούσε σε εξόντωση επιχειρήσεις που είναι μεσαίες ή μεγαλύτερες και δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό. Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια και για τους μικρούς και τους μεσαίους και τους μεγάλους. Ο εξορθολογισμός αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΕΡ: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στον κρατικό κορβανά εισέρχεται ποσό μικρότερο του 5% των προστίμων, που καταλογίζονται, ενώ η ίδια αδυναμία είσπραξης των προστίμων παρατηρείται ακόμα και αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο με το νέο «ποινολόγιο»;
ΑΠ: Αυτό αντιμετωπίζεται με τον εξορθολογισμό των προστίμων. Ο λόγος για τον οποίο δεν εισπράττονταν τα πρόστιμα είναι γιατί ήταν άδικα και έτσι τα έβλεπε όλος ο κόσμος. Πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, φτάνουν ως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς, ένα δεύτερο μεγάλο ατού της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι θα μειωθούν πάρα πολύ και οι δικαστικές υποθέσεις, που μένουν για πάρα πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: