Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Β΄ δόση για το πετρέλαιο και επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, εξισωτική στους κτηνοτρόφους

ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Β΄ δόση για το πετρέλαιο και επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, εξισωτική στους κτηνοτρόφους

        
 Pin It
Περίοδος πληρωμών για τον αγροτικό πληθυσμό αναμένεται να καταστεί το διάστημα μεταξύ τελών Σεπτεμβρίου και αρχών Οκτωβρίου. Την αισιοδοξία του πως το ποσό επιστροφής της β’ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών για το 2012, που θα καταβληθεί έως το τέλος του μήνα, θα ισούται με το αντίστοιχο της δόσης του Μαρτίου (80 εκατ. ευρώ) εξέφρασε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 50 εκατ. της δόσης είναι εξασφαλισμένα. Την ίδια περίοδο αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ. Ο υπουργός εκτίμησε πως θα έχει πληρωθεί τουλάχιστον το 95% των δικαιούχων και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έχουν εξοφληθεί περίπου 200.000 αγρότες. Στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου τοποθετείται η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για το 2012. Το ποσό ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.

Με γνώμονα την επένδυση στην έρευνα και την εκπαίδευση στη γεωργία, ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε την ανάγκη ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τη λειτουργία του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα». Ο ίδιος ευελπιστεί πως θα περάσει από τη Βουλή στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός λειτουργεί «ανίσχυρος», με υπουργική απόφαση, καθώς απεσύρθη, στο παρελθόν, το σχετικό σχέδιο νόμου. Με το αναγκαίο πλαίσιο να αναμένεται στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός ενημέρωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί προκήρυξη για 100 θέσεις τακτικών ερευνητών στον Οργανισμό, με συμβάσεις αορίστου χρόνου (56 εξ αυτών επιχειρείται να προσληφθούν εντός τους έτους). Στο μέλλον επίσης, θα προκηρυχθούν και 150 θέσεις για την απορρόφηση μεταδιδακτορικών ερευνητών, με διετείς συμβάσεις.

Οπως έγινε γνωστό από τον υπουργό, μέσω του σχεδίου που θα παρουσιάσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επιπλέον 150 κατόχους μεταπτυχιακών. Ακόμη, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε την έγκριση κονδυλίου 20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αγροτών του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν και οι κατευθύνσεις στον τομέα της αλιείας, ο οποίος μόλις προ ενός έτους επανήλθε στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός εκτίμησε πως θα καλυφθούν οι στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, με αποτέλεσμα, αφ’ ενός, να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι, αφ’ ετέρου, να μην επιβληθούν ποινές για την απορρόφησή τους.

Στ. Ζιαμπάκας


Δεν υπάρχουν σχόλια: