Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ασφαλιστικές εισφορές, κάτι σαν… kinder έκπληξη

Ασφαλιστικές εισφορές, κάτι σαν… kinder έκπληξη

Ασφαλιστικές εισφορές, κάτι σαν… kinder έκπληξη
Για μία ακόμη φορά το κράτος απέδειξε ότι λειτουργεί τέλεια! Την ώρα που γράφεται τούτο το σημείωμα, αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων δεν έχουν λάβει τα σημειώματα του ΕΦΚΑ, δηλαδή δεν γνωρίζουν τι θα πληρώσουν στις 28 Φεβρουαρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου 2017.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι τα σημειώματα θα σταλούν και ταχυδρομικά, για όσους δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο ίντερνετ. Εδώ δεν μπορούν, ακόμη, να τα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, πότε θα προλάβουν να τα στείλουν και ταχυδρομικά; Θα πληρώσουν «καπέλο» οι ασφαλισμένοι ή το υπουργείο θα δώσει παράταση στην πληρωμή;
Εισφορές για το 2018!
Το αλαλούμ δεν είναι μόνο στην έκδοση των σημειωμάτων πληρωμής. Σε αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ποσά, βάσει του εισοδήματος του 2015, που θα τα συμψηφίσουν με εισφορές του 2018!
Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που μας ήλθε από ασφαλισμένο. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι το μόνο, αλλά είναι το ποιο χαρακτηριστικό. Εταίροι ΕΠΕ πήραν σαν κέρδη από την εταιρία, το 2014, από 20.000 ευρώ ο κάθε ένας. Τα συγκεκριμένα χρήματα τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Σύμφωνα με τις διατάξεις που νόμου, αλλά και από την εγκύκλιο προκύπτει ότι στα μερίσματα θα πρέπει να πληρωθούν και ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 450 ευρώ μηνιαίως. Το 2015, όμως, η εταιρία είχε ζημιές και έτσι οι συγκεκριμένοι εταίροι δεν πήραν χρήματα από την εταιρία τους.
Όταν, λοιπόν, θα καταθέσουν τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2016, δεν θα έχουν κανένα εισόδημα, με αποτέλεσμα η εκκαθάριση του δευτέρου εξαμήνου για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να είναι στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πληρώνει ο εταίρος ΕΠΕ, δηλαδή 157,95 ευρώ, επειδή έχει την ασφαλιστέα ιδιότητα. Οι συγκεκριμένοι εταίροι θα έχουν πληρώσει, για τους έξι πρώτους μήνες, το ποσό των 2.700 ευρώ.
Βάσει των εισοδημάτων τους, όμως, μέσα στο 2017, πρέπει να πληρώσουν συνολικές εισφορές για το 2016, μόλις 1.895,40 (157,95 Χ 12). Δηλαδή, με τον στρεβλό τρόπο υπολογισμού που έχει θεσπιστεί, θα έχουν προκαταβάλει όλο το ποσό για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 και θα μένει και ένα ποσό (804,60 ευρώ) για να συμψηφίσουν με τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018!
Κύριος οίδε, τι θα γίνει αν οι ασφαλιστικές εισφορές με τα νέα εισοδήματα, δεν αρχίσουν από τον Ιούλιο και πάνε πιο πίσω. Μήπως θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό τρόπο τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και να μην βασιζόμαστε μόνο στο εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα;
Και συνεπείς και… γδαρμένοι
Βεβαίως, οι στρεβλώσεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι μόνο σε αυτό το σημείο. Οι αντιδράσεις στην αγορά είναι πολλές και υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει το κράτος να εισπράξει τα όσα έχει προϋπολογίσει. Γιατί (θα πρέπει να το παραδεχθούμε), πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν λιγότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούσαν μέχρι σήμερα, αλλά το νέο σύστημα πλήττει, κύρια, αυτούς που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Σήμερα κι αυτοί έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα στην πληρωμή των εισφορών, αφού στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν πέσει τα μεγαλύτερα βάρη, μιας και οι εισφορές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα.
Δηλώσεις έως 15 Ιουλίου
Χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδο ενημέρωσης των φορολογουμένων, μέσα από συνεντεύξεις ή δηλώσεις σε κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, μάθαμε από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ότι οι δηλώσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Απρίλιο και θα τελειώσουν, για μεν τα νομικά πρόσωπα στις 30 Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουλίου 2017.
Όπως τόνισε η υφυπουργός, δεν προβλέπεται να δοθεί καμία παράταση, εκτός αν παρουσιαστεί πρόβλημα στο TAXIS. Σε αυτήν την περίπτωση θα δοθεί παράταση όσες ημέρες το σύστημα βρίσκετε εκτός λειτουργίας.
Η καθυστέρηση στο άνοιγμα του συστήματος υπάρχει, γιατί οι υπηρεσίες προσπαθούν να προσαρμόσουν το έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) στις ανάγκες υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές και για εισοδήματα τα οποία δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών! Όπως ήταν δομημένο το Ε1 δεν έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες για τον ορθό υπολογισμό αυτών των εισφορών.
Σε τρεις δόσεις
Οι εισηγήσεις για να πληρωθεί ο φόρος σε έξι μηνιαίες δόσεις δεν έγιναν δεκτές κι έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν, και πάλι, στη διάθεσή τους τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
Για τα νομικά πρόσωπα οι δόσεις είναι ανάλογες με το χρονικό διάστημα που θα δοθεί η δήλωση, με την πρώτη να πληρώνεται την επόμενη ημέρα από την κατάθεση της δήλωσης και την τελευταία να μην μπορεί να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: