Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 2.10.2017 εκπνέει η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων - Εν αναμονή της ενδεχόμενης παράτασης

Στις 2.10.2017 εκπνέει η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων - Εν αναμονή της ενδεχόμενης παράτασης




Όπως είναι γνωστό, βάσει του άρθρου 30 του ν. 4474/2017, η καταληκτική προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης (ν. 4446/2016παρατάθηκε μέχρι τις 30.9.2017. Όμως, επειδή η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με αργία (σ.σ. Σάββατο), βάσει της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.4174/2013 (ΚΦΔ) και του άρθρου 242 του Αστικού Κώδικα η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρεται για την επόμενη εργάσιμη, ήτοι στις 2.10.2017.
Βέβαια, το ζητούμενο αυτές τις ημέρες δεν είναι αυτό, αλλά το αν θα δοθεί εκ νέου παράταση στην καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να ενταχθούν και όσοι δεν πρόλαβαν μέχρι στιγμής ή ακόμη κι αυτοί που «ζύγισαν» τα υπέρ και τα κατά της ρύθμισης (βάσει και των τελευταίων εξελίξεων) και θέλουν να δηλώσουν οικειοθελώς, την τελευταία στιγμή, φορολογητέα ύλη. 
Μια ενδεχόμενη παράταση (σ.σ. προφανώς και με αύξηση των πρόσθετων φόρων όπως και συνέβη και στην προηγούμενη παράταση) δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά του κράτους, απεναντίας ενδεχομένως θα τονώσει κι άλλο τα κρατικά έσοδα από όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4446/2016. Συνεπώς, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε., αν προτίθενται να δώσουν μία ακόμη παράταση —ικανοποιώντας και τα αιτήματα των συλλόγων μας— καλό είναι να φροντίσουν να το ανακοινώσουν εγκαίρως —επειδή χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση—, έτσι ώστε αφενός μεν, να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στις Δ.Ο.Υ. της χώρας, αφετέρου δε, να δώσουν μια ανάσα στους λογιστές-φοροτεχνικούς που έχουν επιφορτιστεί με τη διεκπεραίωση όλων αυτών των δηλώσεων.
Επιπλέον ακόμα και αν ορισμένοι φορολογούμενοι προλαβαίνουν την υφιστάμενη προθεσμία, οι δόσεις φόρων που πρέπει να καταβληθούν στο τέλος του μήνα (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) ενδέχεται να αποτελούν εμπόδιο (λόγω ρευστότητας) για την ένταξή τους στις διατάξεις του νόμου.


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: