Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Έρχονται ανατροπές στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται ανατροπές στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται ανατροπές στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές
Ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα το 2018, αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 εξέφρασε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών. «Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό που εξετάζεται είναι διόρθωση στη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών καθώς, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το 2017, δημιουργεί κίνητρο για να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσινή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.
«Εχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεών ή αναπτυξιακά προγράμματα».
Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: