Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Στον "πάγο" οι αλλαγές παρά τα φάλτσα- Στοίχημα η γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Στον "πάγο" οι αλλαγές παρά τα φάλτσα- Στοίχημα η γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στον "πάγο" οι αλλαγές παρά τα φάλτσα- Στοίχημα η γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων
Της Νίκης Ζορμπά
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, τις παλινωδίες με Eldorado- Fraport και κυρίως στην αφετηρία της γ΄ αξιολόγησης, για την οποία Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ στέλνουν μήνυμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορης ολοκλήρωσής της. 
Κατά την υπουργική σύναξη, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλαν από κοινού μήνυμα πως έως το Eurogroup του Νοεμβρίου, ο μεγαλύτερος όγκος των προαπαιτουμενων θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί, καλώντας τους εμπλεκόμενους υπουργούς να σπεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 
"Επιτηρητής" της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων είναι, ο Δημήτρης Λιάκος ενώ για την καλύτερη οργάνωση, αποφασίστηκε οι εκπληρωμένοι στόχοι να ελέγχονται κάθε εβδομάδα. 
Κι αν πληροφορίες και διαρροές φέρουν την γ΄αξιολόγηση να κινδυνεύει να τιναχτεί σε επίπεδο χρόνου τουλάχιστον "στον αέρα", Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ πορεύονται με πυξίδα: Εμείς να έχουμε κάνει αυτά που πρέπει ώστε να μη δώσουμε πάτημα για blamegame σε τυχόν καθυστερήσεις. 
Κλίμα βαρύ για Κουρουμπλή
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς υπουργούς, ξεκίνησε με την απολογητική αναφορά του στους χειρισμούς της πετρελαιοκηλίδας και την βαρύθυμη διαπίστωση προς την ηγεσία του Ναυτιλίας ότι δεν επιτρέπονται ολιγωρίες και λάθη. 
Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε τους παριστάμενους υπουργούς για την απορρύπανση των μολυσμένων υδάτων, το κλίμα για τον ίδιο πάντως ήταν εξόχως βαρύ: Οι χειρισμοί του επικοινωνιακοί τε και πρακτικοί, προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης ( αλλά και κομματικών στελεχών). 
"Διόρθωση"  από Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας Παράλληλα, επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε τοις προηγούμενες ημέρες ( και ανησυχεί εξόχως τους "53" του ΣΥΡΙΖΑ) περί της ενδεχόμενης ανάγκης για λήψη νέων μέτρων εντός του 2018, ύστερα από σχετική παραδοχή κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. 
Εξ΄ού και με μια εκτενή αναφορά του, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν διότι τα έσοδα πάνε καλά , αποδίδοντας τα σενάρια σε κινδυνολόγους του Τύπου , οι οποίοι ένεκα ...βολονταρισμού, αποτυπώνουν πάντα το χειρότερο σενάριο ως εξέλιξη και στο τέλος εκτίθενται. 
Συμφωνα πάντως με ενημέρωση κυβερνητικής πηγής μετά το πέρας του υπουργικού Συμβουλίου, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για το πρόσφατο Eurogroup πως το κλίμα για την Ελλάδα ήταν πολύ θετικό, όλοι συνομολόγησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχέως η γ΄αξιολόγηση και θέμα νέων μέτρων δεν τίθεται. 
Αλλαγές
Η συζήτηση για ανασχηματισμό ( όχι ευρύ αλλά διορθωτικών κινήσεων) που αναζωπυρώθηκε μετά τις διάφορες "γκέλες" στελεχών και την εικονα αρρυθμίας της κυβέρνησης αμέσως μετά την επιστροφή Τσίπρα από Θεσσαλονίκη, ξαναμπαίνει στον "πάγο" ( άγνωστο ωστόσο για πόσο). 
Παρότι αιφνιδιασμός από πρωθυπουργικής πλευράς δεν αποκλείεται προφανώς, συγκλινουν οι απόψεις ότι οι διορθωτικές κινήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Τσίπρα μετά το πέρας της γ΄αξιολόγησης.
Συνέδρια
Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται στην Κρήτη  Περιφερειακό Συνέδριο παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ενώ την Παρασκευή θα γίνει στα Χανιά συνέδριο υπό τον Γιώργο Σταθάκη για Ενέργεια και Νησιά.
4

Δεν υπάρχουν σχόλια: