Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταργήστε τα έξτρα χαράτσια από το ρεύμα

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχώρησε πρόσφατα σε αναδιαμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ωστόσο φαίνεται πως οι πολίτες συνεχίζουν να είναι δυσαρεστημένοι και να αποτυπώνουν τις ενστάσεις τους για τα ποσά που πληρώνουν ενσωματωμένα στο λογαριασμό ρεύματος.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), παρότι «έχουν γίνει τροποποιήσεις στην άδικη μεθοδολογία χρεώσεων των ΥΚΩ, το όφελος που προκύπτει για τους καταναλωτές (μικρά και μεσαία νοικοκυριά) είναι αμελητέο, με αποτέλεσμα ο τομέας της ενέργειας να συνεχίζει να εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες σε βάρος του καταναλωτή».

Ασφυξία

Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, το γεγονός ότι δέχονται καθημερινά τηλέφωνα από καταναλωτές οι οποίοι ζητούν να καταργηθούν τόσο οι ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ όσο και τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ αποτυπώνει πως οι πολίτες έχουν φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν πια να πληρώνουν για χρεώσεις τις οποίες δεν έχουν καταναλώσει. Παράλληλα, η κ. Καλαποθαράκου εξήγησε ότι πράγματι για την υψηλότερη κλίμακα υπάρχει μια σεβαστή μείωση στους λογαριασμούς, όμως δεν αφορά τη μεγαλύτερη μερίδα πολιτών, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει σχετικά με τις χρεώσεις ότι:
1 Για το ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές (χαμηλής τάσης), η μείωση της χρέωσης είναι 8,48% και έχει οριστεί στο 0,02267 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στο 0,02477 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
2 Η σημαντικότερη αλλαγή που αφορά στις χρεώσεις των ΥΚΩ είναι ο τρόπος υπολογισμού τους. Ενώ μέχρι τέλος του 2017 η χρέωση γινόταν με βάση το σύνολο των kWh και δεν επιμεριζόταν στις kWh που αντιστοιχούσαν σε κάθε κλίμακα, οι νέες χρεώσεις επιμερίζονται στις αντίστοιχες κλίμακες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις καταναλώσεις ρεύματος νύχτας (νυχτερινό ή μειωμένο) η χρέωση ήταν ανεξάρτητα από το ύψος της στο 0,00889 ευρώ. Οι προαναφερόμενες χρεώσεις και τα κλιμάκια ισχύουν και για τη νύχτα (νυχτερινό ή μειωμένο τιμολόγιο).

Καμία σχέση

Ειδικότερα, οι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, ιδίως οι ΥΚΩ που αφορούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στο κοινωνικό τιμολόγιο, το ΕΤΜΕΑΡ, που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λοιπές χρεώσεις, χρεώσεις υπέρ τρίτων (ΕΡΤ και Δήμων) και λοιπές χρεοπιστώσεις που αφορούν: Α) στο ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν της χρέωσης προμήθειας, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και της χρέωσης του έναντι ποσού, και Β) στις χρεώσεις που αποδίδονται στο κράτος: (ΕΦΚ (Ν. 3336/05) Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΕΙΔ. ΤΕΛΟΣ 5‰ (Ν.2093/92), δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα της ενέργειας, διαστρεβλώνουν τη φύση και τη λειτουργία της ενέργειας ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους καταναλωτές με επιπλέον υποχρεώσεις και έξοδα και με τρόπο μη δίκαιο, νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxipnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: