Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Πρώτο βήμα για κατάργηση φορολογικών προστίμων στις τροποποιητικές

Πρώτο βήμα για κατάργηση φορολογικών προστίμων στις τροποποιητικές
Στη σωστή κατεύθυνση η σχετική απόφαση σύμφωνα με τις φοροτεχνικούς
11 Δεκ 2018 - 09:09
Picture 0 for Πρώτο βήμα για κατάργηση φορολογικών προστίμων στις τροποποιητικές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Το πρώτο βήμα για την κατάργηση των προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις για μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων σε δηλώσεις κάθε μορφής από Ε1 έως και Ν, πραγματοποιήθηκε με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Όπως επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο ενδέχεται να φέρει στο προσεχές χρονικό διάστημα την κατάργηση των προστίμων και για τις φορολογικές κατηγορίες.

Άτυπη δέσμευση του διοικητή της ΑΑΔΕ

Θυμίζουμε ότι για ο κύριος Πιτσιλής έχει δεσμευθεί άτυπα προς εκπροσώπους των φοροτεχνικών για την κατάργηση των προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος έχουν κατά καιρούς υπάρξει αρκετές  αντιδράσεις κυρίως από πλευράς επαγγελματιών, καθώς και από πλευράς φορολογουμένων. Το βασικό σημείο αντίρρησης που φέρνει τις αντιδράσεις, είναι ότι από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα η αρχική δήλωση, δεν θα πρέπει να η φορολογική αρχή να δρα τιμωρητικά, για όποιον φορολογούμενο προχωρήσει σε διορθώσεις στη συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, η επιβολή των προστίμων ίσχυε και για τις δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και για τους παρακρατούμενους φόρους. Ωστόσο το συγκεκριμένο καθεστώς στη συνέχεια μεταβλήθηκε, με αποτέλεσμα να πάυσει η διαδικασία επιβολής προστίμων για τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: