Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Βεσυρόπουλος: Μέχρι 31 Μαΐου οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τι ανέφερε για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, τα τεκμήρια και τη φορολοταρία

Βεσυρόπουλος: Μέχρι 31 Μαΐου οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τι ανέφερε για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, τα τεκμήρια και τη φορολοταρία

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Φεβρουάριος 2020

Taxheaven.gr


Στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΙ μίλησε ο υφυπουργός οικονομικών κος Απ.Βεσυρόπουλος, σχετικά με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, τους ελέγχους, τα τεκμήρια και τη φορολοταρία.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στους 71.000 συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά να μπορέσουν να υποβάλλουν (με μία απλή αίτηση) μέχρι 31 Μαΐου τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και να φορολογηθούν στον χρόνο που αναλογούσαν τα αναδρομικά που εισέπραξαν, δηλαδή στο 2010, 2011, 2012, 2013 και όχι στονχρόνο που είχαν εισπραχθεί. Αυτή την δυνατότητα δίνουμε στη φορολογική διοίκηση που μέχρι χθες δεν την είχε, σημείωσε ο Κος Βεσυρόπουλος. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί και εξετάζεται να καταργηθούν και τα πρόστιμα των 100 ευρώ για τις  τροποποιητικές  δηλώσεις αυτές.
Τεκμήρια

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος είναι σε δύο τρία χρόνια να έχουν καταργηθεί τα τεκμήρια.  Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα ηλεκτρονικά βιβλία, την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ελέγχων μέσω των διασταυρώσεων των εισοδημάτων που κάνει η ΑΑΔΕ, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα επέλθει η σταδιακή (σε βάθος χρόνου) κατάργηση των τεκμηρίων, σημείωσε ο υφυπουργός.
Ρύθμιση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια είναι πάνω από 27.000 και τόνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα προαιρετικά εάν θέλει ο φορολογούμενος που έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, να "γυρίσει" στις επιτροπές επίλυσης διοικητικής διαφοράς να λύσουν το πρόβλημά τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Φορολοταρία
Για τη φορολοταρία ο κος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γιατί τα ποσά που δίνονται είναι μικρά.  Εξετάζονται διάφορα κίνητρα, όπως να δίνονται μεγαλύτερα ποσά έτσι ώστε να ενδιαφέρεται κάποιος να δει εάν κέρδισε ή όχι.

Δείτε το σχετικό βίντεο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: