Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τι αλλάζει στην φορολογία των ακινήτων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ



ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Τι αλλάζει στην φορολογία των ακινήτων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),η οποία ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι μπορούν να επισκεφθούν την πλατφόρμα για να υποβάλλουν αλλαγές στα στοιχεία ακινήτων του.

Οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα…

Ενημέρωση Ε9 Βήμα – βήμα.

·         Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
·         Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/ διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
·         Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
·         Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
·         Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
·         Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
·         Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
·         Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
·         Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
·         Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Προθεσμίες

Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

Έλεγχος Κτηματολογίου – Ε9

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο με αυτά που έχουν γραφεί όχι μόνο στο έντυπο Δήλωσης Ακινήτων (Ε9), αλλά και σε άλλα φορολογικά έντυπα, όπως το έντυπο ακινήτων Ε2, το έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), ειδικά στα τεκμήρια κατοικίας αλλά και το και το μητρώο βραχυπρόθεσμης διαμονής.

Πριν λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες προβούν σε αυτές τις διασταυρώσεις θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις και να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να μην έχει πρόστιμο, σήμερα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν σε περίπτωση ελέγχου θα επιβληθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν τις προσαυξήσεις του ΕΝΦΙΑ , 0,73% για 
κάθε μήνα από την πληρωμή του, στην αρχική δήλωση.

Δήλωση πραγματικών τετραγωνικών σε Δήμους.

Σύμφωνα με το άρθρο  παρ. 2 Ν. 4647/2019, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους στους δήμους για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Ποιο συγκεκριμένα:΅

«Άρθρο 51 - Νόμος 4647/2019 - Ρυθμίσεις σχετικά με δημοτικά τέλη

2. Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020».

Είναι λοιπόν μία ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά και να γλιτώσουν πρόστιμα και αναδρομικά δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών δέχεται εισηγήσεις για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας , στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά. Ίδωμεν!

Στο βάθος νέες αντικειμενικές.

Πέρα από το Κτηματολόγιο και τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων στα φορολογικά έντυπα, αναμένουμε τις νέες τιμές ζώνης, που θα επηρεάσουν άμεσα τόσο της αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αξίες που επηρεάζουν αρκετούς φόρους, είτε αυτοί έχουν σχέση με την μεταβίβαση των ακινήτων είτε με τους δημοτικούς φόρους που πληρώνουμε μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιμένουμε ακόμη και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα, περίπου 3.500, αλλά και την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές. Ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς για την συγκρότηση των επιτροπών που θα αξιολογήσουν τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ώστε να καθαρίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των περιοχών, μέσα από τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης.

Η μεγάλη αύξηση θα γίνει στις νέες περιοχές, αφού σε αυτές οι αξίες παραμένουν σε πολύ χαμηλές  τιμές, ενώ οι πραγματικές εμπορικές τους αξίες είναι πολύ ψηλότερες, π.χ. σε τουριστικές περιοχές ή σε τουριστικά νησιά.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να επιφέρει νέα έσοδα από τους φόρους κεφαλαίου (ακινήτων) ή τον ΕΝΦΙΑ.

Αναμένουμε να δούμε, αν, αυτά τα έσοδα θα φέρουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου  2020.








Δεν υπάρχουν σχόλια: