Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Η αλήθεια για τα σενάρια παράτασης των φορολογικών δηλώσεων

Η αλήθεια για τα σενάρια παράτασης των φορολογικών δηλώσεων


Καμία πρόθεση να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Αντίθετα θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις εντός της τρέχουσας προθεσμίας χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι δεν εξετάζονται καν σενάρια παράτασης καθώς και ότι αν υπάρξει, αυτή θα δοθεί μόλις ένα ή δυο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. Ο λόγος είναι ότι μια παράταση θα κάνει άνω κάτω το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων καθώς θα απαιτηθεί να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου.

Σήμερα ψηφίστηκαν στη Βουλή οι διατάξεις με τις οποίες αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος, αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) θα μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Στο taxisnet δεν εμφανίζονται προς το παρόν οι νέες προθεσμίες καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι διατάξεις για τις νέες προθεσμίες ψηφίστηκαν σήμερα.




Αναμένεται να αλλάξουν στο taxisnet έως τις 20 Ιουλίου όταν και θα έχουν κοινοποιηθεί επισήμως στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ίδιο θα γίνει και με την παροχή έκπτωσης 2% στους φορολογούμενους οι οποίοι πρόκειται να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε μια δόση εντός της προθεσμίες πληρωμής της πρώτης δόσης.

‘Ετσι, αν δοθεί παράταση θα χρειαστεί να κατατεθούν εκ νέου διατάξεις στη Βουλή που θα προβλέπουν την πληρωμή του φόρου σε λιγότερες δόσεις, δηλαδή σε 7 αντί για 8.

Ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και μεγάλος αριθμός δηλώσεων δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν ανέρχονται σε περίπου 6,5 εκατ. Από αυτές είχαν υποβληθεί έως χθες 4,2 εκατομμύρια, Αυτό σημαίνει ότι απομένει η υποβολή άλλων περίπου 2,3 εκατ.  δηλώσεων. Δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 150.000 φορολογικές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: