Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Νέο μίνι πακέτο στήριξης της αγοράς

Νέο μίνι πακέτο στήριξης της αγοράς

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα νέο μίνι πακέτο στήριξης συγκεκριμένων τμημάτων της αγοράς που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο περιλαμβάνει από συνέχιση του μέτρου μείωσης των ενοικίων για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, μέχρι και στήριξη επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.


Το πακέτο των στοχευμένων μέτρων πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και να ανακοινωθεί ως έκτακτη παρέμβαση για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών συγκεκριμένων κλάδων και περιοχών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:


- εξετάζεται σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να παραταθεί το μέτρο οριζόντιου κουρέματος κατά 40% των ενοικίων για τον κλάδο της εστίασης. Στο τραπέζι βρίσκεται και το οριζόντιο κούρεμα των ενοικίων για τον κλάδο του λιανεμπορίου αλλά συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης. Στο οικονομικό επιτελείο έχει προταθεί και η λύση της διατύπωσης ισχυρής σύστασης προς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προχωρήσουν σε συμφωνίες μείωσης των ενοικίων με παροχή όμως της σχετικής φοροαπαλλαγής για τους ιδιοκτήτες (επιστροφή με τη μορφή πίστωσης φόρου του 30% της απώλειας εισοδήματος από το κούρεμα του ενοικίου). Η λύση αυτή, ωστόσο, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Η παράταση του κουρέματος ενοικίων για την εστίαση εξετάζεται να γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο

- εξετάζεται η θέσπιση μέτρων ανακούφισης συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, στη λίστα των πληττόμενων από την κρίση Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας δεν περιελήφθη η κλάδος των καταστημάτων εμπορίας τροφίμων ή τα φαρμακεία επειδή κατά τη διάρκεια του lockdown δεν διέκοψαν τη  λειτουργία τους. Ωστόσο, με το άνοιγμα της αγοράς πολλές επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων στις τουριστικές περιοχές βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση με μεγάλη μείωση των εσόδων τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να θεσπιστούν ειδικά μέτρα στήριξης, όπως είναι αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, μειώσεις ενοικίων κλπ

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι έχουν κρατήσει σημαντικές εφεδρείες δημοσιονομικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία, εφόσον αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις στο οικονομικό και δημοσιονομικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: