Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των ελέγχων για αποδείξεις

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των ελέγχων για αποδείξεις

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ανεβάζει ρυθμούς ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ελεγκτικά κλιμάκια ξεκινούν να χτενίζουν την επικράτεια για τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων αλλά με… αυτοσυγκράτηση καθώς η τουριστική αγορά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης του κορoνοϊού.


Τα κλιμάκια, σε κάθε περίπτωση, θα είναι αριθμητικά λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κατακόρυφης μείωσης του τουριστικού ρεύματος εξαιτίας του κορoνοϊού.

Οι έλεγχοι σχεδιάζεται να επικεντρωθούν:

-σε βασικούς κλάδους της τουριστικής αγοράς, όπως είναι η εστίαση, τα τουριστικά καταλύματα, τα εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές και η παροχή μεταφορικών υπηρεσιών
-στην έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών
-στην απόδοση του ΦΠΑ
-στην ύπαρξη και χρήση συσκευών χρέωσης καρτών (POS)
-στον εντοπισμό αδήλωτων ταμειακών μηχανών ή ταμειακών μηχανών "μαϊμού"
-στον εντοπισμό παράνομου λογισμικού νόθευσης των εκδιδόμενων αποδείξεων

Οι οδηγίες προς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα είναι σαφείς αναφορικά με την "αυτοσυγκράτηση" που θα πρέπει να δείχνουν σε επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν περιορισμένη πελατεία. Οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν σχετικά υψηλότερους τζίρους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί κατά το σχεδιασμό των φορολογικών ελέγχων στη σύσταση κλιμακίων τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους σε περιοχές εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των ελεγκτών. Για παράδειγμα, κλιμάκιο ελεγκτών οι οποίοι υπηρετούν σε εφορίες της Αττικής θα πραγματοποιούν ελέγχους στις Κυκλάδες και αντίστροφα.




Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

-η βασική κύρωση στις περιπτώσεις μη έκδοσης περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αξίας άνω των 500 ευρώ είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Η διάρκεια της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής ή άρνησης ελέγχου. Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας σε βάρος των ελεγκτών τότε η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης μπορεί να φθάσει ακόμη και τον ένα μήνα.

Τα πρόστιμα
Εκτός από την ποινή του λουκέτου επιβάλλεται και πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη εκδοθείσα απόδειξη ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: