Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

ΞΕΣΠΑΘΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ Μηχανογραφική επανάσταση για γερά στομάχια




ΞΕΣΠΑΘΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
Μηχανογραφική επανάσταση για γερά στομάχια
«Όλη η γνωστή γραφειοκρατία του Δημοσίου έχει μεταφερθεί στον δύσμοιρο λογιστή, που παλεύει με το Θηρίο! Της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας.
Τα γραφεία μας έχουν γίνει άμισθα .. ΚΕΠ»


Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι φορολογούμενοι αλλά και οι λογιστές φοροτεχνικοί.

Σήμερα θα θέλαμε να μεταφέρουμε δυο κραυγές αγωνίας συναδέλφων λογιστών φοροτεχνικών, σε επιστολές του δημοσιοποίησαν με αφορμή τα προβλήματα του taxis και γενικότερα της μηχανογράφησης του δημοσίου, αλλά και την 48ωρη αποχή του κλάδου την Πέμπτη και την Παρασκευή 2 και 3 Ιουλίου , από κάθε ηλεκτρονική αποστολή.

Το θέμα δεν είναι κλαδικό. Δείχνει περίτρανα ποια είναι η μηχανογραφική επανάσταση που εξαγγέλλουν οι κυβερνόντες και πως «δουλεύει», η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για την οποία τόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Κραυγή αγωνίας

Παραθέτουμε αποσπάσματα  επιστολής λογιστή φοροτεχνικού , όπως δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

«Έχω συμπληρώσει  31 χρόνια σαν λογιστής και χθες 30/6, λέω στα παιδιά μου, ότι δυστυχώς θα χάνανε τον πατέρα τους από την πίεση και το άγχος να προλάβω τις υποχρεώσεις έληγαν και να  ανταποκριθώ στους ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς των   ανεύθυνο – υπεύθυνων κρατικών λειτουργών!! οι οποίοι απλώς σφυρίζουν αδιάφορα, όταν τίθενται τα θέματα υπόψιν τους και ενίοτε μας κουνάνε υποτιμητικά  το δάκτυλο γιατί δεν καταλαβαίνουμε τα κακογραμμένα κείμενα αποφάσεων, εγκυκλίων ή διευκρινίσεων που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κυριολεκτικά χάος ! Απίστευτο και όμως αληθινό

Με το περιβόητο TAXIS -με το οποίο συνδέονται όλες οι πλατφόρμες της περιόδου αυτής- “να μην παίζει” από νωρίς το πρωί, με καταληκτικές ημερομηνίες να πιέζουν ασφυκτικά όπως ΦΠΑ, ΙΚΑ-ΑΠΔ, ΦΜΥ, ΜΥΦ, ΕΡΓΑΝΗ, μείωση ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή επιδότηση τόκων,   και τόσα άλλα, και τα πρόστιμα να καραδοκούν στο κεφάλι σου, και για όλα αυτά ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ …..
Γιατί απλώς το κράτος ζητά από τον πολίτη και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις ασφυκτικές και όχι μόνο ημερομηνίες, ενώ για τους υπευθύνους  λειτουργούς! του Δημοσίου…. ο μήνας έχει εννιά.

Τώρα όλη η γνωστή μας γραφειοκρατία του δημοσίου έχει μεταφερθεί στον δύσμοιρο λογιστή που παλεύει με το θηρίο! της  ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας! Και στον οποίο παραπέμπουν τον πολίτη οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών και ο οποίος «είχε σύμβαση με τον κορωνοϊό να μην τον κολλήσει».

Είμαι νέος και γέρασα ! Πάντα στην περίοδο της υποβολής των δηλώσεων πέφτει το σύστημα και δεν δουλεύει τίποτα. (Αφήστε ανοικτό το σύστημα δεν είναι λύση οι παρατάσεις)

Ποιος φταίει για αυτό; Ποιος φταίει που οι λογιστές  καταντήσανε άμισθοι λειτουργοί του κράτους; 

Έχουν γίνει τα λογιστικά γραφεία άμισθα κέντρα εξυπηρέτησης πολίτων- Χωρίς κανένα σεβασμό για την δουλειά μας , με τις αμέτρητες  πλατφόρμες που έχουν ανοίξει και τις αμέτρητες εργατοώρες στην περίοδο της πανδημίες χαμένες. 

Μέχρι του χρόνου θα στέλνουμε δηλώσεις COVID , ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ να μου το θυμηθείτε αυτό που γράφω! 

Μέχρι το 2021 θα στέλνουμε όλα αυτά που θα σκεφτούν οι άσχετοι που βγάζουν τις όποιες αποφάσεις….. για την υποβολή του Δώρου Πάσχα επτά αποφάσεις ….για το πως θα υποβληθεί….. έλεος πια – κουραστήκαμε από αυτή την κατάσταση

Την πανδημία την αντιμετωπίσαμε πραγματικά εκπληκτικά και πήραμε συγχαρητήρια πολλά !!

Ποιος θα μας γλιτώσει όμως από την πανδημία της γραφειοκρατίας ;  και την «αναλγησία του κράτους»;

Υπάρχουν προτάσεις – έχουν κατατεθεί και είναι χωρίς κόστος.

Πρέπει να είναι κάποιος τελείως αδιάφορος για να αντιμετωπίζει έτσι αυτές τις καταστάσεις»

Στο ίδιο κλίμα

Παρόμοια καταγγελία κάνει και ο Απόστολος Δ. Γιανκάκης, Ιδρυτικό Μέλος του Δικτύου Λογιστών Ασφαλιστών

«Χάος με την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων!!

Συμπληρώνω φέτος αισίως 25 χρόνια ως ενεργός λογιστής και παρόμοια κατάσταση, δεν έχω αντιμετωπίσει. Τα προβλήματα να είναι τόσα πολλά και σημαντικά και οι υπεύθυνοι να σφυρίζουν αδιάφορα!!

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί τέτοια αδιαφορία;

Γιατί τέτοιο χάος;

Που είναι η συνέπεια, η οργάνωση ο προγραμματισμός που ζητά αυτό το κράτος από τον πολίτη και την επιχείρηση;

Εχθές (30/06/2020) μετά τις 10:30 π.μ περίπου άρχισαν τα όργανα, δεν δούλευε Τίποτε….

Απίστευτο ναι...

Αληθινό ναι..

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια που στέλνουμε τις δηλώσεις αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα στην περίοδο των δηλώσεων να πέφτει το σύστημα, να μην τρέχει το σύστημα. Ήμουν νέος και γέρασα!!

Ούτε οι παρατάσεις είναι η λύση του προβλήματος αγαπητοί υπεύθυνοι:

ΟΧΙ. Η λύση είναι ΜΙΑ, να λειτουργεί κανονικά το σύστημα και να υπάρχει ο ρεαλιστικός χρόνος για τις υποβολές. Τόσο απλά είναι αλλά τόσο δύσκολο (!!) για να το πραγματοποιήσετε..

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φέτος ως κλάδος είναι τεράστια και πολύ σοβαρά.

Λύση άμεση δεν μπορεί να δοθεί πάρα μόνο η ΠΑΡΑΤΑΣΗ των υποβολών για να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα και οι λογιστές να μπορούν να πάρουν μια ανάσα.

Τι περιμένετε επιτέλους;

Πρέπει να είναι κανείς εντελώς άσχετος για να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με τέτοιο τρόπο ..

Ποιος φταίει; Κουραστήκαμε ειλικρινά με όλη αυτή την κατάσταση. Όσο για εσάς υπεύθυνοι φορείς του κλάδου δεν σας υπολογίζουν καθόλου, σας έχουν «γραμμένους» και ξέρετε γιατί;

Η απάντηση είναι απλή, δεν υπολογίζεις όποιον δεν έχει δύναμη..

Γιατί δεν έχετε κατακτήσει δύναμη, γιατί δεν έχετε πείσει τους
συναδέλφους ότι έχετε την τόλμη να διεκδικήσετε τα συμφέροντα τους.

Κλείνω με μια ευχή: Το 2020 να είναι το τελευταίο έτος που η ταλαιπωρία έγινε καθημερινότητα και συνήθεια.. Νάουσα, 01/07/2020»

Απαιτούμε σεβασμό!

Μιλώντας με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, έρχονται τα ίδια μηνύματα.

Είναι πολύ δύσκολο για ένα άνθρωπο με 41 χρόνια στο επάγγελμα, να ακούει νέους συνάδελφους να κλαίνε στο τηλέφωνο από την πίεση και το άγχος.

Είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να μαθαίνουμε κάθε μέρα , ότι ένας συνάδελφός έπαθε καρδιακή προσβολή ή ανεύρυσμα. Πολύ περισσότερο ότι δεν είναι πλέον αναμεσά μας!

ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ!! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΣΕΒΑΣΜΟ  ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.








Δεν υπάρχουν σχόλια: