Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αμοιβαίος διακανονισμός και Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

 Δημοσιεύτηκε η Α.1226/13.102020 Απόφαση του κ. Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με θέμα την «Ρύθμιση ζητημάτων σχετικά με τη Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού, σύμφωνα με τις διμερείς Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος». Η απόφαση αυτή ρυθμίζει ζητήματα που διέπουν τη Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού (ΔΑΔ), κατ' εφαρμογή των διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα και είναι σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, εάν ένα πρόσωπο θεωρεί ότι οι ενέργειες ενός ή και των δύο Συμβαλλομένων Κρατών έχουν ή θα έχουν γι' αυτό ως αποτέλεσμα την επιβολή φορολογίας, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της εφαρμοστέας ΣΑΔΦ, μπορεί, ανεξάρτητα από τα μέσα θεραπείας που προβλέπονται από την εσωτερική νομοθεσία των Συμβαλλόμενων Κρατών, να θέσει την υπόθεσή του υπόψη της αρμόδιας αρχής του Συμβαλλόμενου Κράτους, του οποίου είναι κάτοικος, εφόσον στην εφαρμοστέα ΣΑΔΦ δεν προβλέπεται δικαίωμα υποβολής αιτήματος ΔΑΔ σε αμφότερα τα Συμβαλλόμενα Κράτη.

Αρμόδια Αρχή για την υποβολή, την εξέταση των αιτημάτων και τη διεξαγωγή της ΔΑΔ βάσει των διατάξεων των ΣΑΔΦ, είναι το Τμήμα Α' Φορολογικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται αφού η αρμόδια αρχή παραλάβει και ελέγξει το αίτημα για υπαγωγή σε ΔΑΔ, ως προς το παραδεκτό του αιτήματος και το περιεχόμενο αυτού, είναι:

  • Ο τυπικός έλεγχος του αιτήματος.
  • Το περιεχόμενο του αιτήματος.
  • Ο ουσιαστικός έλεγχος του αιτήματος.
  • Η αλληλεπίδραση με άλλες διαδικασίες (π.χ. τυχόν άσκηση δικαστικής προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων δεν εμποδίζει την πρόσβαση στου αιτούντος στη ΔΑΔ, η περαίωση, η διοικητική επίλυση της διαφοράς ή ο διοικητικός συμβιβασμός δεν εμποδίζει την πρόσβαση στου αιτούντος στη ΔΑΔ).
  • Η Διαβούλευση των αρμοδίων αρχών και το Έγγραφο διατύπωσης θέσεων.
  • Το αποτέλεσμα της ΔΑΔ
  • Η Απόφαση του αμοιβαίου διακανονισμού

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις Αμοιβαίου Διακανονισμού δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με ανωνυμοποίηση των στοιχείων του φορολογουμένου.

Η παρούσα Απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και παύει η ισχύς της υπό στοιχεία ΠΟΛ1049/2017 του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Β' 1235).

Δείτε το σύνολο της Α.1226/13.102020 Απόφασης του κ. Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. εδώ..


Δεν υπάρχουν σχόλια: