Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου για το 2012




Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου για το 2012

Σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966 η 28η Οκτωβρίου είναι προαιρετική αργία .
«Άρθρο 4 : Ημέραι αργίας
1.  Καθορίζονται ως ημέραι υποχρεωτικής αργίας αι κάτωθι:
α   Η 25η Μαρτίου.
β   Η Δευτέρα του Πάσχα.
γ   Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και
δ   Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού.
2.  Καθορίζονται ως ημέραι προαιρετικής αργίας, κατά την κρίσιν του εργοδότου, αι κάτωθι:
α   Η 1η Μαίου και
β   Η 28η Οκτωβρίου.»

Επίσης στην παρ. 7 του ιδίου άρθρου αναφέρονται :
«Η ημέρα της αργίας αρχίζει από την 00:00 ώρα και λήγει την 24:00 ώρα της συγκεκριμένης ημέρας που έχει ορισθεί σαν αργία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας καθ’ όλο το 24ωρο, που απασχολούν τους μισθωτούς τους με το σύστημα των τριών (3) ομάδων εργασίας, η ημέρα της αργίας ξεκινά από 06:00 ώρα της ημέρας αυτής και λήγει την 06:00 ώρα της επόμενης ημέρας της αργίας.»

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ισχύουν οι αργίες που ορίζονται και για τους τακτικούς υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα.
Σύμφωνα λοιπόν με το ν.1157/1981, οι αργίες των ως άνω εργαζομένων είναι οι εξής:

- Η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά).
- Η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια).
- Η Καθαρά Δευτέρα.
- Η 25η Μαρτίου.
- Η Μεγάλη Παρασκευή.
- Το Μεγάλο Σάββατο.
- Η δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
- Η 1η Μαΐου.
- Η εορτή του Αγίου Πνεύματος.
- Η 15η Αυγούστου.
- Η 28η Οκτωβρίου.
- Η 25η Δεκεμβρίου.
- Η 26η Δεκεμβρίου.

Η αργία λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου για τον Δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτική

--

Στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως αυτός μπορεί νόμιμα να λειτουργήσει την επιχείρησή του , σύμφωνα με το Β Δ 748/1966, εκτός αν από διατάξεις τοπικού χαρακτήρα (Διατάγματα, Υπ. Αποφάσεις, Κανονισμοί κ.λπ.) προβλέπεται ότι η ημέρα αυτή είναι τοπική εορτή.

Φέτος η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει να είναι μέρα Κυριακή, οπότε παίρνει το χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας .
Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή, λόγω της Κυριακής – αργίας, εκτός από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που εξαιρούνται και λειτουργούν κατά τις Κυριακές.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου (303/61), που δέχεται ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας γιορτής οφείλετε και όταν η εορτή συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.

 Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί τις Κυριακές και οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν κανονικά, οι μεν ημερομίσθιοι θα λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου, ενώ οι αμειβόμενοι βάσει μηνιαίου μισθού, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75%, επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: