Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Υπό διάλυση ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός


ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Υπό διάλυση ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες αποκαλύπτει ο Γ. Μαυραγάνης με τις έγγραφες απαντήσεις του, σε ερωτήσεις των βουλευτών Γ. Μιχελάκη και Γ. Μανιάτη
Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες αποκαλύπτει ο Γ. Μαυραγάνης με τις έγγραφες απαντήσεις του, σε ερωτήσεις των βουλευτών Γ. Μιχελάκη και Γ. Μανιάτη
Της Μαρίας Βουργάνα
Σημάδια διάλυσης εμφανίζει ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που θα μπορούσαν να φέρουν στα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα βρίσκονται ανέλεγκτες επί μήνες στα συρτάρια των εφοριών, ενώ ανείσπρακτες παραμένουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ από τους 1.500 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ της υπόθεσης με τις 184 offshore στο Κρανίδι, που πολλοί μιλούσαν για το ελληνικό Λιχτενστάιν, καμία υπεράκτια εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί. Και αυτό, γιατί η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο ελεγκτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς.
Επίσης σχεδόν δώδεκα μήνες μετά τη σύνταξη του καταλόγου με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου ,οι οποίοι έχουν χρέη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ο καθένας ,το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 13 δισ. ευρώ.
Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες και τον ελεγκτικό μηχανισμό αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τις έγγραφες απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή, σε ερωτήσεις που υπέβαλαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Οι φάκελοι με τους μεγαλο-οφειλέτες ανατέθηκε σε 21 ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου 2012, οι 21 ελεγκτές συνέταξαν 459 φακέλους με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19,062 εκατ. ευρώ. Για αυτές τις υποθέσεις μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.
Στο ίδιο διάστημα από τα 13 δισ. ευρώ συνολικών χρεών, εισπράχθηκαν μόλις 19.062.985,11 ευρώ. Διαγράφηκε ποσό 29.485.785,35 ευρώ, που αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα οποία εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις, καθώς και δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται το ποσό των 282.900.195 ευρώ.
Επικοινωνιακοί λόγοι 
Όπως υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης, η αντίληψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι πως η λίστα με τους συνολικά 1.740 μεγαλο-οφειλέτες, που κατατέθηκε στη Βουλή έναν χρόνο νωρίτερα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, δόθηκε στη δημοσιότητα για επικοινωνιακούς λόγους και στην πραγματικότητα δεν κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά σε δυσθεώρητα ύψη.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι «τρέχουν» διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της οικογενείας τους περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οffshore
Οι υποθέσεις με τις 184 offshore στο Κρανίδι όπως και ακόμη 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές σχεδιάζει να παρατείνει για έναν ακόμη έτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.
Στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 off shore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους, χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων. Το ΣΔΟΕ έστειλε το φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία έπρεπε να διενεργήσει τον τελικό φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο, η ΔΟΥ Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 offshore, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: