Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών


ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών
Στο... κυνήγι των αποδείξεων θα επιχειρήσει να ρίξει εκ νέου τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αφενός να περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφετέρου να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η Εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η Εφορία, όμως, δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει τους «τίτλους τέλους» για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους από το 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν μόνο για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: