Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ενιαίο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών


Θα κατοχυρωθεί με νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ενιαίο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας έχει ξεκινήσει να δημιουργεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Το ηλεκτρονικό Μητρώο βασίζεται σε εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η θεσμική του κατοχύρωση - την οποία έχει ζητήσει η τρόικα- θα γίνει με το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας καταγράφει ήδη σε ενιαίο Μητρώο όλη την ακίνητη περιουσία φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα των υπουργείων, των ΔΕΚΟ, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των δημοσίων οργανισμών, των ΝΠΔΔ και άλλων φορέων.

Στόχος είναι το Μητρώο να συμβάλει αρχικά στη δημιουργία «ασφάλειας δικαίου», ώστε να επιτρέπεται η ταχεία και αξιόπιστη αναζήτηση στοιχείων και την άμεση αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων.

Σε δεύτερη φάση, με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού θα ανατίθεται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, η διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων εγγεγραμμένων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας επιπλέον των όσων έχουν ήδη περιέλθει στην αρμοδιότητά της.

Στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας με πληροφορίες για το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το εμβαδόν γεωτεμαχίου, τη δομημένη επιφάνεια, την κυριότητα, τον φορέα ιδιοκτήτη, το νομικό καθεστώς, το πολεοδομικό καθεστώς και το είδος ακινήτου παρέχονται στην ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/taxisnet2/ggdp/estatesInfo.htm.

 
Πηγή Newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: