Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Εως τα μέσα του Νοεμβρίου η ψήφιση του φορολογικού


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Εως τα μέσα του Νοεμβρίου η ψήφιση του φορολογικού

Εως τα μέσα του Νοεμβρίου η ψήφιση του φορολογικού
Της Μαρίας Βουργάνα
Με διαδικασίες-εξπρές, το οικονομικό επιτελείο «κλείνει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ύστερα από απαίτηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις αναμένεται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ. Ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα εξετάζεται τώρα να έρθουν νωρίτερα, δηλαδή να μην ισχύσουν από το 2013, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012.
Εκτός από τις φοροαπαλλαγές (έκπτωση 10% από τον φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ.) που όπως όλα δείχνουν καταργούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία απόφαση, να υπάρξει αναδρομική εφαρμογή και για άλλα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται να ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα:
Εως τα μέσα του Νοεμβρίου η ψήφιση του φορολογικού
1. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Το νέο σχέδιο που προωθείται προβλέπει αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα, να καθιερωθεί μίνι κλίμακα με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους με την επιβολή φόρου 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Ειδικότερα προτείνονται δύο μίνι κλίμακες:
Η πρώτη με δύο συντελεστές φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος.
Η δεύτερη με τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.
Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ ή εναλλακτικά μέχρι τις 20.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά. Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο:
Θα εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα.
Θα συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους.
2. Η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που συνοδεύεται με κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα παιδιά. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την εφαρμογή νέας κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων από 8 σε 5 και την καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 35%. Μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% πιθανότατα θα διατηρηθεί. Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Τα νέα επιδόματα
Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρ- χονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετή- σια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Τα νέα μέτρα 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση σχεδιάζεται να περιληφθούν και άλλες ρυθμίσεις, όπως:
Καταθέσεις-ομόλογα
Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 230 εκατ. ευρώ.
Εστίαση 
Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στον κλάδο της εστίασης. Η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από την επιβολή του ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος.
Αγρότες
Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες.
Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
Καύσιμα 
Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης.
Τσιγάρα
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα.
Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
Δικαστήρια
Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.
Τυχερά παιχνίδια
Επιπλέον χρέωση στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ. Το μέτρο θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: