Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ελεγχοι σε 1.750 φορολογουμένους


«ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ελεγχοι σε 1.750 φορολογουμένους

Υστερα από καθυστέρηση 18 μηνών το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βγάλει από τα συρτάρια του τους φακέλους 1.750 πλούσιων φορολογουμένων που εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα, προκειμένου να ολοκληρώσει τους ελέγχους και να επιβάλει τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» από τις διασταυρώσεις μέσω του ELENXIS να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών τις οποίες είχαν αγοράσει ή κατασκευάσει. Στη λίστα που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2011 περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωστοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, κατασκευαστές ακινήτων και μεσίτες. Μεγάλος αριθμός ελεγχόμενων φορολογουμένων είναι κάτοικοι Κηφισιάς. Στις αρμοδιότητες της ΔΟΥ Κηφισιάς υπάγονται 139 ελεγχόμενοι, στη Γλυφάδα 124 και στο Ψυχικό 67.
Τώρα με δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη επισπεύδονται οι διαδικασίες ελέγχου και επιβολής προστίμων στους συγκεκριμένους φορολογούμενους. Ειδικότερα, η αρμοδιότητα για τη διενέργεια των τακτικών φορολογικών ελέγχων στους 1.750 πλούσιους φορολογουμένους μεταφέρεται από τα 32 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου (ΕΣΕ), στα οποία είχε ανατεθεί πριν από 18 μήνες, στα 2 Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ) της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ οι 94 υπάλληλοι των ΕΣΕ μετακινούνται στα ΔΕΚ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.
Στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ανατίθεται η έκδοση των φύλλων ελέγχου, των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, καθώς και των τυχόν συμπληρωματικών φύλλων ή πράξεων, καθώς και η περαιτέρω διαδικασία επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης των οικείων διαφορών φόρων, πρόσθετων φόρων κ.λπ.
Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: