Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ευτυχώς η υπομονή δεν φορολογείται ακόμα

Ευτυχώς η υπομονή δεν φορολογείται ακόμα

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Τελικά φέτος είναι το πιο δύσκολο οικονομικό έτος, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, από καταβολής φορολογικού συστήματος στη χώρα. Μετά την επιβεβλημένη παράταση, λόγω του ότι δεν είχε ανοίξει η σχετική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, οι δηλώσεις των Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ. υποβάλλονται μέχρι την 17η Ιουνίου, οι δηλώσεις των Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ. υποβάλλονται μέχρι την 28η Ιουνίου, ενώ οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων έχουν αρχίσει να υποβάλλονται πριν περίπου δέκα ημέρες με καταληκτική ημερομηνία, κατά το νόμο, την 30η Ιουνίου. Αν κάποιος περιμένει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν υποβληθεί περίπου 6.000.000 δηλώσεις τότε ή είναι υπερβολικά αισιόδοξος ή κατοικεί σε άλλο σύμπαν.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα και ειδικά τις Α.Ε., ενώ με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είχε γίνει δεκτό ότι η περάτωση των πράξεων του ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που έληξε την 31.12.2012 και η καταχώρηση του στο βιβλίο απογραφών μπορεί να διενεργηθεί μέχρι τον χρόνο της εμπρόθεσμης υποβολής της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα όμως με τον εμπορικό νόμο ενόψει των τακτικών γενικών συνελεύσεων η υποβολή των απαραίτητων οικονομικών καταστάσεων και των λοιπών εγγράφων στο ΓΕΜΗ πρέπει να ολοκληρωθεί νωρίτερα με αποτέλεσμα να υπάρχει δικαιολογημένη σύγχυση.
Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων που ως γνωστόν θα υποβληθούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μέσω διαδικτύου.
Μπορεί να άνοιξε η σχετική εφαρμογή αλλά δεν υποβάλλονται πολλές δηλώσεις διότι υπάρχουν ημέρες που γίνεται διακοπή λόγω ένταξης ΔΟΥ στο νέο σύστημα, οι ταχύτητες πρόσβασης και επεξεργασίας είναι απογοητευτικές, υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λάβει βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες δεν αναφέρεται παρακράτηση έναντι της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει τελικά, συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ πρέπει να εκδώσουν τις βεβαιώσεις από ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των ταμείων και η σχετική εγκύκλιος για τον τρόπο δήλωσης των τόκων καταθέσεων δεν έχει ακόμα εκδοθεί, δηλαδή υπάρχουν ανοικτά θέματα που καθιστούν αδύνατη την υποβολή των δηλώσεων αυτών μέχρι την 30η Ιουνίου. Η ανωτέρω παράθεση είναι απλώς ενδεικτική γιατί υπάρχουν και κατά περίπτωση άλλα ανοικτά θέματα.
Ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους φορολογούμενους φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται οι λογιστές - φοροτεχνικοί, ένας κλάδος σκληρά εργαζομένων που τις τελευταίες μέρες, εκτός των άλλων, δέχεται επιθέσεις από διάφορους κύκλους, είτε με τη μορφή χιούμορ «οι πιο περιζήτητοι γαμπροί και νύφες είναι οι φοροτεχνικοί» είτε με προτροπές για το πώς θα χρεώνουν τους πελάτες τους. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι λογιστές - φοροτεχνικοί έχουν καταστεί πλέον «άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι» διότι έχει μεταφερθεί επάνω τους μια σειρά εργασιών για τις οποίες δεν πληρώνονται, εργάζονται από το ξημέρωμα μέχρι τα μαύρα μεσάνυκτα, δεν μπορούν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός της δουλειάς, για άλλη μια χρονιά θα ξεχάσουν τι σημαίνει λίγες ημέρες καλοκαιρινή ξεκούραση και φυσικά έχουν πολλαπλασιάσει τις επισφάλειες τους. Ας τους σεβαστούν λοιπόν.
Στο ερώτημα τώρα τι να κάνουμε με όλα αυτά τα προβλήματα η απάντηση είναι υπομονή αναμένοντας τις λύσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, εξάλλου δεν μας κοστίζει τίποτα γιατί ευτυχώς η υπομονή δεν φορολογείται ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: