Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κατασχέσεις με e-mail και άλλες παγίδες στις καταθέσεις

Κατασχέσεις με e-mail και άλλες παγίδες στις καταθέσεις

 
Του Στέλιου Κράλογλου

Άμεση άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες - εξπρές για τους φορολογούμενους, ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, υποχρεωτική αναγραφή στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τόκων για ποσά άνω των 250 ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις επιχειρήσεις να αποδίδουν ταυτόχρονα φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με την ανά δίμηνο υποβολή ενιαίων προσωρινών δηλώσεων απόδοσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών! Ειδικότερα:

Big brother στις τραπεζικές καταθέσεις

Διάταξη του νομοσχεδίου βάζει τέλος στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου επιτρέποντας τη διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Μέσω του συστήματος αυτού θα διακινούνται ηλεκτρονικά πληροφορίες και στοιχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των παραπάνω αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Όλες οι παραπάνω ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν δικαίωμα αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο σύστημα αυτό για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται προς διευκόλυνση των ελέγχων που πραγματοποιούν για διάφορα οικονομικά εγκλήματα.

Παράλληλα προβλέπεται ότι η πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία κάθε φορολογούμενου θα γίνεται μέσω του ΑΦΜ. Όλοι οι πελάτες των τραπεζών που δεν διαθέτουν ΑΦΜ θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τις τράπεζες εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλιώς οι τράπεζες δεν θα του παρέχουν καμία υπηρεσία.

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Επίσης καθιερώνονται διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών ώστε να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα οι κοινοποιήσεις των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μοναδικών διαμετακομιστικών κόμβων ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας. Ορίζεται δε ότι εντός 60 ημερών από την δημοσίευση του νόμου, τόσο οι φορείς του Δημοσίου, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τα συστήματα και τις διαδικασίες τους, ώστε η μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι υποχρεωτική.

Κοινή δήλωση επιχειρήσεων για φόρους - εισφορές

Καθιερώνεται από την 1η-9-2013 η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να υποβάλλουν Ενιαία Προσωρινή Δήλωση για την ταυτόχρονη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, καθιερώνεται η ενοποίηση της είσπραξης οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, όλοι οι υπόχρεοι παρακράτησης Φ.Μ.Υ. οφείλουν πλέον να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους. Η δήλωση αυτή πέραν των ακαθαρίστων ποσών αποδοχών που έχουν καταβληθεί στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα, του φόρου και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης!



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: