Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Παράταση, της παράτασης, ω παράταση (!)

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 08:59

Παράταση, της παράτασης, ω παράταση (!)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
 Παράταση, της παράτασης, ω παράταση (!)
Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται ότι ο Έλληνας φορολογούμενος (και ο λογιστής του) δεν έχουν φέτος χρήματα να δαπανήσουν για διακοπές. Έτσι, φροντίζει να τους «ψυχαγωγήσει» μεταφέροντας για το κατακαλόκαιρο τη μια φορολογική υποχρέωση μετά την άλλη.
Γράφει:  

Όταν η FMVoice.gr σημείωνε προ ημερών ότι θα υποβάλλουμε δηλώσεις και τον 15Αύγουστο, πολλοί θα νόμιζαν ότι είναι…χιούμορ. Να όμως που τείνει να γίνει η σκληρή πραγματικότητα.
Τίποτα φέτος δεν έχει γίνει στην ώρα του με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις. Στα λογιστικά γραφεία παραμιλάνε: οριστικές ΦΠΑ, ειδικά σημειώματα αυτοελέγχου, ισολογισμοί, δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, Ε9, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πόθεν έσχες. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος, έρχεται και το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τη διαδικασία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ περιορίζοντας τις δόσεις της πληρωμής από τρεις σε δύο (αναφερόμαστε στη γνωστή διαδικασία όπου πρέπει να υποβληθεί η δήλωση και αμέσως να πληρωθεί ένα…10άρικο.
Πώς προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να λύσει όλο αυτό το μπλέξιμο το οποίο έχει δημιουργηθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο; Με την παράταση…

Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών:
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δήλωση Ε7  (οριστική δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών) θα πάρει και νέα παράταση έτσι ώστε να υποβληθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου (αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών). Η σχετική εφαρμογή στο σύστημα Taxis θα ανοίξει μετά τις 24 Ιουνίου. Όσο αργότερα πηγαίνει η δήλωση για τον ΦΜΥ τόσο περισσότερο θα αργήσει να γίνει και η εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών καθώς πρέπει να προηγηθεί ο οριστικός έλεγχος ανάμεσα στα ποσά που αναγράφουν οι δηλώσεις των μισθωτών και σε αυτά που εμφανίζονται στα στοιχεία των επιχειρήσεων.
 
Οριστική ΦΠΑ
Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα (10 Ιουνίου) για την οριστική ΦΠΑ των νομικών προσώπων. Εντός της ημέρας θα φανεί αν θα υπάρξει και νέα παράταση

Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ
«Μέχρι 15.7.2013 έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθαρίστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3296/2004 όπως ισχύουν, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι 31.12.2012.» μας ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών

Ε9
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013. Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση καθώς στα λογιστικά γραφεία έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση μόνο από τη φορολογία εισοδήματος.

Ισολογισμοί
Άλλο ένα …μπάχαλο το οποίο προκλήθηκε λόγω κακού προγραμματισμού. Η επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών χωρίς όμως να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για την ηλεκτρονική υποβολή τους, οδήγησε πολλές εταιρείες στο να απειλούνται με πρόστιμο καθώς θα έχαναν τη σημερινή προθεσμία της 10ης Ιουνίου. Ανακοινώθηκε παράταση. Θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή (αναμένεται και αυτή σήμερα) με την οποία δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι εταιρείες που δεν δημοσίευσαν ισολογισμό μέχρι τις 10/06. Αυτό θα ισχύσει  ειδικά για φέτος υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις 10/7/2013.
 
Φόρος εισοδήματος
Ήδη, οι λογιστές βάζουν στοιχήματα: θα παραταθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουλίου; Θα πιάσουμε και Αύγουστο; Θα είναι ποιο αυστηρό το υπουργείο Οικονομικών; Θα φανεί προς το τέλος του μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: