Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Οι απίστευτες παγίδες της απόφασης Ι. Μπάκα για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

Οι απίστευτες παγίδες της απόφασης Ι. Μπάκα για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

Οι απίστευτες παγίδες της απόφασης Ι. Μπάκα για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου
Στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προσέρχονται υποχρεωτικά, για να τακτοποιήσουν με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων τυχόν νέες οφειλές τους προς το Δημόσιο, όσοι φορολογούμενοι έχουν εντάξει παλαιότερες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Θα πρέπει δε να μεταβαίνουν στις Δ.Ο.Υ. για να ρυθμίζουν σε 12 δόσεις τις νέες οφειλές τους πριν αυτές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες, δηλαδή πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη έστω και μία δόση των νέων οφειλών!
Αν οι φορολογούμενοι δεν πάνε στις Δ.Ο.Υ πριν την λήξη της προθεσμίας εξόφλησης έστω και μιας δόσης των νέων οφειλών για να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση», τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις παλαιές οφειλές τους!
Στην περίπτωση αυτή, θα έχουν περιθώριο 30 ημερών για να εξοφλήσουν ολόκληρο το ληξιπρόθεσμο ποσό της νέας οφειλής και να αποφύγουν την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η υποχρεωτική προσέλευση στις Δ.Ο.Υ. για την τακτοποίηση των νέων οφειλών σε 12 δόσεις οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα καμία δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των προβλεπόμενων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων.
Θα σημάνει δε για τους οφειλέτες νέες επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία των οφειλετών στις Δ.Ο.Υ. για την υποβολή των εντύπων των αιτήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων και την αναγραφή στα έντυπα αυτά αναλυτικών στοιχείων για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών!
Οι "παγίδες" αυτές κρύβονται πίσω από την πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής των διατάξεων περί της δημιουργίας νέων οφειλών ως λόγου απώλειας ρύθμισης των «100 δόσεων» του ν. 4321/2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μπάκα:
1) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» χάνεται εφόσον προκύψουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο με νόμιμη προθεσμία καταβολής τους μετά τις 15-12-2015 και δεν εξοφληθούν εντός 30 ημερών από την λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους.
2) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» δεν χάνεται εάν ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες οφειλές του στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προβλέπεται από το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) και πριν οι οφειλές αυτές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες! Η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. θα πρέπει, δηλαδή, να υποβληθεί πριν την λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής. Όμως, η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις. Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.
Ουσιαστικά, στο εξής, όσοι φορολογούμενοι έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα πρέπει, για να μην χάσουν τη ρύθμιση αυτή, είτε να εξοφλούν εγκαίρως, πριν λήξουν, όλες τις νέες οφειλές τους στο Δημόσιο που έχουν ημερομηνία κανονικής προθεσμίας καταβολής μετά την 15η-12-2015, είτε να ρυθμίζουν τις οφειλές αυτές με την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του Κ.Φ.Δ. προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. πριν τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των νέων οφειλών είτε να εξοφλούν ολοσχερώς τα ποσά των νέων οφειλών το αργότερο σε 30 μέρες από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα!
Σημειώνεται ότι για τις οφειλές που έχουν προθεσμίες καταβολής ορισμένων δόσεων πριν την 15η-12-2015, όπως ο φόρος εισοδήματος του 2015 και ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν ισχύει η υποχρεωτική προσέλευση στις Δ.Ο.Υ. για την υπαγωγή τους στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν με την άλλη «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων που προβλέπει ο ν. 4152/2013. Η υπαγωγή στην ρύθμιση αυτή επιτρέπεται να γίνει ηλεκτρονικά, με την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω του συστήματος ΤΑXISNET.
Στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του ν. 4152/2013 μπορεί να υπαχθούν και οι ληξιπρόθεσμες και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις των συγκεκριμένων οφειλών. Π.χ. μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις το συνολικό ποσό των 3 μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2015 που έχουν ήδη λήξει και των άλλων 2 μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2015 (των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016) που ακόμη δεν έχουν λήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: