Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Απάτη ή γκάφα; Φοροελαφρύνσεις άνω των 2,5 δισ. υποσχέθηκε ο Κυριάκος στη ΔΕΘ!

Απάτη ή γκάφα; Φοροελαφρύνσεις άνω των 2,5 δισ. υποσχέθηκε ο Κυριάκος στη ΔΕΘ!

Απάτη ή γκάφα; Φοροελαφρύνσεις άνω των 2,5 δισ. υποσχέθηκε ο Κυριάκος στη ΔΕΘ!
* Εξήγγειλε μειώσεις-μαμούθ στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες όμως ισοδυναμούν με υπερδιπλασιασμό αφορολογήτων ορίων (από 5.680-6.590 ευρώ σε 13.889-15.889 ευρώ) και κοστίζουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ! - Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μέτρο το οποίο κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ.  * Για να γίνουν δεκτές αυτές οι φορολογικές μειώσεις από τους δανειστές ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να επιβάλει αυξήσεις σε άλλους φόρους, να απολύσει εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και να περικόψει σημαντικά κοινωνικές παροχές και συντάξεις, ώστε να ισοσταθμίσει την δημοσιονομική απώλεια.
Φοροελαφρύνσεις που δεν είχαν εξαγγελθεί ούτε σε .... "προμνημονιακές" προεκλογικές περιόδους, με δημοσιονομικό κόστος άνω των 2,5 δισ. ευρώ, εξήγγειλε από το "βήμα" της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ότι εφόσον το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές για την εφαρμογή μέτρων αποκλιμάκωσης των επιβαρύνσεων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία θα προβλέπουν τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή, κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, την προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του φορολογούμενου και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των εταιριών από το 29% στο 20%. Εκείνο, ωστόσο, που σκόπιμα απέκρυψε ή δεν αντιλήφθηκε καν ο κ. Μητσοτάκης (μένει να εξακριβωθεί τι ακριβώς από τα δύο ισχύει) είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση των μέτρων αυτών υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι η μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, σε συνδυασμό με την - επίσης εξαγγελθείσα από τον κ. Μητσοτάκη - διατήρηση της ετήσιας έκπτωσης φόρου (για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα άνευ τέκνων) στα 1.250 ευρώ (εκεί δηλαδή που την καθόρισε να πάει από 1-1-2020 η τωρινή κυβέρνηση) θα έχει ως συνέπεια, το βασικό (έμμεσο) αφορολόγητο όριο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επάγγελμα αγροτών - το οποίο προκύπτει από διαίρεση της έκπτωσης φόρου με τον κατώτατο συντελεστή - να εκτιναχθεί από τα 5.650 ευρώ (που το καθόρισε η τωρινή κυβέρνηση για το 2020), στα 13.888 ευρώ! Με την προσθήκη της προσαύξησης των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, το αφορολόγητο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες με 1-2 παιδιά θα εκτοξευθεί σε επίπεδα της τάξεως των 15.000 και των 16.000 ευρώ! Τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα έχει ως συνέπεια να προκύψουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ και πλέον για πάνω από 4,1 εκατομμύρια φορολογούμενους! Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και το δημοσιονομικό κόστος ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα προκαλέσει η εξαγγελθείσα από τον κ. Μητσοτάκη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων από το 29% στο 20%, τότε το συνολικό κόστος των φοροελαφρύνσεων Μητσοτάκη θα υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.
Είναι, δε, προφανές ότι αν οι δανειστές δεχθούν αυτά τα μέτρα (πράγμα απίθανο αν κρίνει κανείς από την 8ετή συμπεριφορά τους απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις) θα καλέσουν ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει άλλα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα διασφαλισμένης ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης. Δηλαδή, για να ικανοποιήσουν το αίτημά του θα τού ζητήσουν να επιβάλει αυξήσεις σε άλλους φόρους (πιθανότατα έμμεσους που είναι και οι πιο άδικοι), απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως συμβασιούχων), καθώς και περαιτέρω περικοπές συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2,5 και πλέον δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των υπεσχημένων φοροελαφρύνσεων.
Απόπειρα εξαπάτησης ή απίστευτη γκάφα;
Αν ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε αλλά σκόπιμα απέκρυψε τις πραγματικές διαστάσεις του δημοσιονομικού κόστους αυτών των εξαγγελιών του, τότε είναι προφανής η κοροϊδία που επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό με τις ψεύτικες και μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις. Αν όμως αγνοεί πλήρως το μέγεθος των δημοσιονομικών απωλειών που θα προκαλέσουν οι δεσμεύσεις του, τότε θα πρέπει να μιλάμε για μια απίστευτη γκάφα, διότι αν αντιλαμβανόταν πραγματικά πόσο κοστίζουν δημοσιονομικά αυτά τα δύο μέτρα που υποσχέθηκε δεν θα τα συμπεριελάμβανε ποτέ στο χαρτί της ομιλίας του. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι αν – ο μη γένοιτο – αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε γνωρίζοντας το μέγεθος του τεράστιου δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται η υλοποίηση αυτών των υποσχέσεών του θα τις … κάνει «γαργάρα» και δεν θα προσπαθήσει καν να τις θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δεδομένης μάλιστα της δοκιμασμένης πιστής προσήλωσής του στα κελεύσματά τους για μη χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής των Μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: