Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ε3: Τι αλλάζει στην καταγραφή δαπανών όσων τηρούν απλογραφικά βιβλία Από το 2019 τίθεται σε ισχύ η συμπλήρωση των υποπινάκων

Ε3: Τι αλλάζει στην καταγραφή δαπανών όσων τηρούν απλογραφικά βιβλία
Από το 2019 τίθεται σε ισχύ η συμπλήρωση των υποπινάκων
22 Μαι 2018 - 09:11
Picture 0 for Ε3: Τι αλλάζει στην καταγραφή δαπανών όσων τηρούν απλογραφικά βιβλία
Του Γιώργου Λαμπίρη

Ενιαία μορφή έχει για το 2017 το νέο έντυπο Ε3 για όλα τα νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες, καθώς και για ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης βιβλίων, απλογραφικών ή διπλογραφικών.

Ο διαχωρισμός και η συμπλήρωση των εσωτερικών υποπινάκων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από το 2019 – για εισοδήματα του 2018 - και ύστερα, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν πλέον σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Διαχωρισμός δαπανών όπως στα διπλογραφικά

Επί της ουσίας, σε διαχωρισμό των δαπανών με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιείται και για τα διπλογραφικά βιβλία, προχωράει το νέο Ε3, όπως επισημαίνει στα Φορολογικά Νέα, ο φοροτεχνικός και πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Τσαμόπουλος.

«Με αυτό τον τρόπο δεν θα μιλάμε για τα γνωστά απλογραφικά βιβλία (εσόδων – εξόδων), τα οποία γνωρίζαμε αλλά για μία ευρεία μορφή βιβλίων γ’ κατηγορίας», σημειώνει ο κύριος Τσαμόπουλος.

«Προς στιγμήν δεν έχουμε ακούσει τίποτα για ταμείο, ούτως ώστε να σβήσει εντελώς το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Ούτως ή άλλως όμως, η δομή του εντύπου απαιτεί την πλήρη καταγραφή λογαριασμών και δαπανών της β’ κατηγορίας», όπως αναφέρει ο φοροτεχνικός.

Στόχος ο περιορισμός των πλασματικών δαπανών και η έκδοση εντολών ελέγχου

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της αναλυτικής καταγραφής των δαπανών, είναι να σταματήσουν οι πλασματικές δαπάνες και να προχωρήσει η φορολογική αρχή στην έκδοση εντολών ελέγχου.

Θυμίζουμε ότι μοναδική εξαίρεση κατά την οποία θα απαιτείται από φέτος η συμπλήρωση των εσωτερικών υποπινάκων για κατηγορίες κωδικών δαπανών, θα είναι εφόσον υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, οι οποίες προκύπτουν από τα βιβλία των επιχειρήσεων.

Έτσι στο φετινό Ε3 η καταγραφή των δαπανών που σχετίζονται με ύδρευση, αποχέτευση, σταθερή τηλεφωνία, έξοδα μετακίνησης, επαγγελματικά ταξίδια, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες προβολής και διαφήμισης, κόστος παρακολούθησης σεμιναρίων, γραφική ύλη, έξοδα φιλοξενίας, ενοίκιο επαγγελματικής στέγης, επαγγελματικά γεύματα και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, θα πραγματοποιείται στην κατηγορία λοιπά έξοδα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ανάλυση των εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: