Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η παράταση, της παράτασης, ω παράταση. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ … ΠΙΣΤΟ ΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ



Η παράταση, της παράτασης, ω παράταση.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ … ΠΙΣΤΟ ΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ

Καλή χρονιά σε όλους μας. Για μια ακόμη φορά με παρατάσεις έκλεισε,, ο χρόνος. Κρατώντας την παράδοση το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε και φέτος τις καθιερωμένες παρατάσεις σε υποχρεώσεις με λήξη 31.12.2019.

Τέλη κυκλοφορίας  

Πρώτα απ’ όλα με δελτίο τύπου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε την καθιερωμένη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση των πινακίδων στις Δ.Ο.Υ. , μέχρι τις 15.1.2020, ημέρα Τετάρτη.

Με  ημερομηνία 31.12.2019, κυκλοφόρησε και η σχετική απόφαση (Α.1482/2019
Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2020 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία), για την νομική κατοχύρωση της παράτασης, η οποία αναφέρει σχετικά:

«αποφασίζουμε: 1. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2020, που λήγει την 31-12-2019, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και την 15-1-2020.
2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της.»

Κατάθεση πινακίδων

Αυξημένη προσέλευση παρατηρήθηκε στην κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο στην Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις  τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου κατατέθηκαν 1560 πινακίδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι:

Α) Αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα Τέλη Κυκλοφορίας, εκτός από τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:
                     i.            ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
                   ii.            το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
                 iii.            30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Β) Οι ενδιαφερόμενοι για κατάθεση πινακίδων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
·         Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
·         Πινακίδες
·         Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
·         Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
·         Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
·         Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
·         Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Επίδομα παιδιού.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η σχετική υπηρεσία στις 20 Δεκεμβρίου 2019:

«Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 θα ανοίξει και πάλι την Παρασκευή 20/12 και ώρα 13.00’ για την υποβολή αίτησης Επιδόματος Παιδιού έτους 2019, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής, την 15/01/2020.

Διευκρινίζουμε ότι η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από 20/12 στους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2019 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou) μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020.

Μετά τις 15/01/2020 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτηση Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2019.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα σχετικά με το Επίδομα Παιδιού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται το πεδίο «Συχνές Ερωτήσεις» που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα Α21 (https://www.idika.gr/epidomapaidiou/2019/Home/FAQ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr).

Παρατείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα

Με ανακοίνωση, στις 31.12.2019, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι δίνεται παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2020 δίνεται στην πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου των καυσίμων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, χωρίς να θιγούν οι κάτοικοι των νησιών, να αξιολογηθεί το μέτρο και να μελετηθούν στρεβλώσεις που επισημάνθηκαν από τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων, έτσι ώστε σε συνεργασία και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου το μέτρο να γίνει περισσότερο λειτουργικό με άμεσα ωφελούμενους τους νησιώτες.

Στόχος η διασφάλιση της παροχής ουσιαστικών αναπτυξιακών κινήτρων που εγγυώνται τη σωστή λειτουργία της αγοράς και την κοινωνική συνοχή ιδίως στα μικρά νησιά.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Μειωμένο ΦΠΑ στα 5 νησιά για έξι μήνες ακόμη

Παράταση στην μείωση συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, δόθηκε για ένα εξάμηνο ακόμη.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Α.1470/18.12.2019 (ΦΕΚ 4744/Β’/23.12.2019) απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών:

«αποφασίζουμε:
1. Παρατείνουμε για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, ήτοι από 1.1.2020 έως και 30.6.2020,τη μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του Ν.2859/2000.
2. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Προς παράταση φαίνεται πως οδεύουμε και όσο αφορά  την προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Με την παρ. 1 του άρθρου 103 του νόμου 4604/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α 50/26.03.2019) δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου, στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους.

Με Δελτίο Τύπου, στην εκπνοή του 2019, το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι:

«Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε αύριο 31 Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού»

Αναμένουμε, λοιπόν,  την νομοθετική ρύθμιση.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου  2020.








Δεν υπάρχουν σχόλια: