Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Μία ακόμη ευκαιρία για την δήλωση των μειωμένων μισθωμάτων ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 4Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Μία ακόμη ευκαιρία για την δήλωση των μειωμένων μισθωμάτων

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 4Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, που αναγκαστικά εισέπραξαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, έδωσε το υπουργείο οικονομικών με δελτίο τύπου τις 31 Αυγούστου 202.

Ποιο συγκεκριμένα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020 των δηλώσεων περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid):

1) αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

2) τροποποιητικών για όσους υπέβαλλαν δήλωση για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Προσοχή : Η παραπάνω χρονική προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid. Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Που θα υποβληθούν

Η δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid) υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Διαδικασία

Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κατά περίπτωση, «Δήλωση Covid», μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος λόγω μέτρων που λαμβάνονται συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι εκμισθωτές πρέπει να υποβάλλουν σχετική «Δήλωση Covid» αρχική ή τροποποιητική μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της «Δήλωσης Covid», ο εκμισθωτής δύναται να προβαίνει σε τροποποίηση της δήλωσης. Στη «Δήλωση Covid» τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου, θα ανακτώνται από την τελευταία «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Ποιες περιπτώσεις αφορά

 Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα κάτωθι στοιχεία:

·          Χρήση μίσθιου -Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους

·         Χρήση μίσθιου - Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

·          Χρήση μίσθιου - Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

·         Χρήση μίσθιου - Επαγγελματική στέγη

·          Χρήση μίσθιου - Κύρια κατοικία ναυτικού –

·         Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση

·         Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

·         Το μήνα που αφορά η μείωση.

Μετά την οριστικοποίηση υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ COVID», η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών, που καταχώρησε ο χρήστης και η οποία αποτελεί αποδεικτικό υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων της «Δήλωσης Covid».

Υποχρεώσεις μισθωτών

Προθεσμία τριών εργασίμων ημερών έχουν οι μισθωτές να κάνουν αποδοχή των δηλώσεων που θα καταθέσουν οι ιδιοκτήτες. Εάν θα γίνει μείωση των μισθωμάτων από τον ΙΟΥΛΙΟ 2020 και μετά, η αποδοχή ή όχι της δήλωσης από τους ενοικιαστές θα υποβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη (θυμίζουμε ότι είναι η 20η ημέρα του μήνα για τον οποίο δόθηκε η έκπτωση του ενοικίου).

Αν δεν έχει κατατεθεί μισθωτήριο (Μη κατάθεση)

Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης Covid» η υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία δηλώνονται τα στοιχεία της συμφωνίας μίσθωσης, όπως αυτά ίσχυαν πριν τη μείωση του μισθώματος. (αναμένουμε την απόφαση για πλήρεις οδηγίες)

Πρόβλημα ηλεκτρονικής υποβολής

Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 3 της ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η υποβολή της «Δήλωσης Covid» γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης, (Υπόδειγμα στην απόφαση Α.1139/2020). Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού, παραλαμβάνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καταχωρείται σε χειρόγραφο βιβλίο και στη συνέχεια αποστέλλεται στην ΔΑΦΕ με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η «Δήλωση Covid» στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες».

Υποβολή μισθωτηρίων

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Α. 1139/2020,

«1. Για συμφωνίες μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, αρχικές ή τροποποιητικές, λόγω σιωπηρής παράτασης αυτών ή λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας μίσθωσης που αφορά στο ποσό του μισθώματος, οι οποίες είναι σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020 και για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει και μισθώσεις οι οποίες έχουν συναφθεί πριν την 01.01.2014, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώνονται όλα τα πληροφοριακά στοιχεία της σύμβασης μίσθωσης όπως ισχύει κατά την 12η Ιουνίου 2020.

2. Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.».

Τι πρέπει να προσέξουν
         i.        
    Για μισθώσεις που συνάφθηκαν πριν από την 1.1.2014 , μέχρι την 30/9/2020 (για τις μισθώσεις που ισχύουν), οι ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν ότι είναι εν ισχύ οι μισθώσεων (που ισχύουν την 12/6/2020), που για πρώτη φορά είχαν συναφθεί πριν την 1.1.2014  και δεν είχαν δηλωθεί ποτέ για οποιοδήποτε λόγο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες θα δηλωθούν τα στοιχεία της μίσθωσης όπως ίσχυαν την 12/6/2020
Χωρίς κυρώσεις και χωρίς προσκόμιση ενεργειακού πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, μετά από ερώτηση σε νομικούς συμβούλους.
Τα παραπάνω θα γίνουν μόνο όταν οι μισθώσεις αυτές είναι σε ισχύ την 12.6.2020. Αν οι μισθώσεις αυτές (που είχαν συναφθεί πριν από το 2014) έχουν λήξει πριν από την 12.6.2014, ΔΕΝ χρειάζεται να δηλωθούν.
(Α.1139/2020 και ΠΟΛ.1162/2018 άρθρο 9 παρ. 1 και 2:

Άρθρο 9

1. Για συμφωνίες μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, αρχικές ή τροποποιητικές, λόγω σιωπηρής παράτασης αυτών ή λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας μίσθωσης που αφορά στο ποσό του μισθώματος, οι οποίες είναι σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020 και για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει και μισθώσεις οι οποίες έχουν συναφθεί πριν την 01.01.2014, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώνονται όλα τα πληροφοριακά στοιχεία της σύμβασης μίσθωσης όπως ισχύει κατά την 12η Ιουνίου 2020.

2. Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. )

       ii.            Για μισθώσεις που έχουν συναφθεί ηλεκτρονικά μετά από την 1/1/2014, μέχρι την 30.9.2020 (για τις μισθώσεις που έχουν λήξει), οι ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τη ΛΗΞΗ κάθε μίσθωσης που είχε δηλωθεί  ηλεκτρονικά οποτεδήποτε εφόσον η  μίσθωση είχε λυθεί μέχρι την 12/6/2020.

Προσοχή : Εάν δεν γίνει αυτή η δήλωση, η μίσθωση θα θεωρηθεί ότι εξακολουθεί να ισχύει. Όλα αυτά χωρίς κυρώσεις και χωρίς προσκόμιση ενεργειακού πιστοποιητικού.
(Α.1139/2020 και ΠΟΛ.1162/2018 άρθρο 9 παρ.  2)

Μη υπόχρεοι σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»

1. Οι εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα (80) ευρώ.

2. Οι Φορείς Κεντρικής Διοίκησης (ή Δημοσίου ή Κράτους), όπως αυτοί ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 οι «Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», ανεξαρτήτως εάν έχουν την ιδιότητα του εκμισθωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτου που λειτουργεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου», σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1187/2017 (Β' 4232) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, εφόσον ένας εκ των συνιδιοκτητών ορίζεται ως «Διαχειριστής Ακινήτου», δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ούτε οι λοιποί συνιδιοκτήτες.

Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές κατατίθενται σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1162/2018, όπως έχει τροποποιηθεί με την απόφαση Α.1139/2020 και ισχύει, και τα σχετικά υποδείγματα που παρατίθενται σε αυτές.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου  2020.






Δεν υπάρχουν σχόλια: