Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Αντί σχολίου - Οδηγός παρατάσεων - Ανασκόπηση Εβδομάδας 28-12-2020 έως 02-01-2021

 

Αντί σχολίου - Οδηγός παρατάσεων - Ανασκόπηση Εβδομάδας 28-12-2020 έως 02-01-2021

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

3 Ιανουάριος 2021
Ανασκόπηση Εβδομάδας 28-12-2020 έως 02-01-2021 Taxheaven.gr



Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία και ό,τι επιθυμείτε! 

Αντί σχολίου, και αυτή την εβδομάδα όπως συνηθίζουμε τις ημέρες των εορτών, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα θέματα χωρίς τα δικά μας σχόλια.
 
Πριν ξεκινήσουμε με το παρελθόν (ανασκόπηση εβδομάδος) ας δούμε κάτι για το μέλλον  ➤ Λογιστικός και Φορολογικός Καζαμίας 2021

Θυμηθείτε ότι στον κόμβο έχουμε πάντα επικαιροποιημένα τα εξής άρθρα:

 Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

 Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός

 Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση

 Εγχειρίδιο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων


Επί του Πιεστηρίου


➤ Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Κυριακή έως 11.1.2021 - Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα τροφίμων

Η απόφαση : Δ1α/ΓΠ.οικ.: 2/2.1.2021 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

➤  Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021 δεν θα καταβάλουν ενοίκιο τον μήνα Ιανουάριο

  • Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

    Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

    Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

    Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

    Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές.

    Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Με πιο λίγα λόγια:

 Αναστολή πληρωμήςΑποζημίωση ιδιοκτητών
ΠερίοδοςΠοσοστό επί του ενοικίουΦυσικά πρόσωπα ***Νομικά πρόσωπα ***
Ιανουαρίου 2021 *100%80%60%
Φεβρουαρίου 2021 **80%60%40%


Λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμόςγυμναστήρια, τουρισμός, μεταφορές, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία και  επιχειρήσεις που κατά την εβδομάδα από 4.1.2021 έως 11.1.2021 παραμένουν κλειστές με κρατική εντολήΣυμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

**οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την την εβδομάδα από 4.1.2021 έως 11.1.2021, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών

*** Επί του συμφωνημένου μισθώματος

Παράδειγμα

Έστω ότι το μίσθωμα είναι 1.000,00 (εκμισθωτής φυσικό ή νομικό πρόσωπο)

 Ποσό μισθώματος που πρέπειΑποζημίωση ιδιοκτητών από το κράτος
Περίοδοςνα καταβληθεί από τον μισθωτήΦυσικά πρόσωπαΝομικά πρόσωπα
Ιανουάριος 20210800600
Φεβρουάριος 2021200600400





Ας ξεκινήσουμε την ανασκόπηση της εβδομάδας με τις παρατάσεις που δόθηκαν και οι οποίες δεν ήταν και λίγες.

Αναλυτικά λοιπόν:


1. Από 1.4.2021 η έναρξη της υποχρεωτικής διαβίβασης παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA
 


2. Παρατάσεις προθεσμιών δηλώσεων

  • Παρατείνεται έως την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των κάτωθι δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020:

    1) Τροποποιητικές δηλώσεις, για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

    2) Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

    3) Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή (σχετ. ΠΟΛ.1201/2017 άρθρο 5).

    4) Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

    5) Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

    Σημείωση: Για όλες τις ανωτέρω από 1 έως 5 περιπτώσεις, οι δηλώσεις υποβάλλονται στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με φυσικό φάκελο ταχυδρομικά (με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς).
     


3. Παράταση δηλώσεων «Δήλωσης Covid»


4. Παράταση για την συμπλήρωση του Μητρώου Πραγματικών δικαιούχων


5. Παράταση για την απόσυρση και την αναβάθμιση των ΦΗΜ



6. Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών
 



7ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση για τις δηλώσεις αναστολής μηνός Δεκεμβρίου και νέες οδηγίες


8. Ταμείο υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών: Παράταση υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών ασφαλιστικών εισφορών έως την 31η Ιανουαρίου 2021

  • Δεδομένης της αυξανόμενης εισροής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών και των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που λαμβάνουν χώρα λόγω της πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης, για την υπαγωγή στην ισχύουσα, ιδιαιτέρως ευνοϊκή, ρύθμιση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών έως 31/1/2021.


9. 
Παράταση ΑΠΔ Νοεμβρίου 2020 για επιχειρήσεις-εργοδότες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων

  • Παράταση υποβολής Α.Π.Δ. αποκλειστικά στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων έως 15/01/2021 - Παρατείνεται επίσης η καταβολή εργατικών εισφορών των εργαζομένων αποκλειστικά στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες, που εντάχθηκαν στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και αφορούν τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής τους για τη μισθολογική περίοδο Νοεμβρίου 2020

 

10. Νέα παράταση προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ προσωπικού του τ. ΤΑΠ - ΔΕΗ

 

11. Παράταση για την τηλεργασία και τα μέτρα οργάνωσης του ωραρίου εργασίας έως 31η Ιανουαρίου 2021

  • Επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/01/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. - Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Ιανουάριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
     

 

12. Παράταση υποβολής ΣΠΕ πλοίων

  • Τα Συγκεντρωτικά Παραστατικά Εφοδιασμού (ΣΠΕ) πλοίων της παρ. 1α) του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Τ1940/41/14.4.2003 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β' 516), των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, δύναται να γίνονται δεκτά από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε ο εφοδιασμός
     






Σημαντικά Θέματα εβδομάδος : 

 


1. 
Σε λειτουργία η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή ακινησία οχημάτων - Οδηγίες για ην υποβολή
 

  • Σε λειτουργία είναι ήδη από το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2020 η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την
    - ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία οχημάτων, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ
    - την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου για τα τέλη κυκλοφορίας
    - και την έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

    Επίσης δημοσιεύθηκε το βράδυ της πρωτοχρονιάς και η απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία 
    για την ηλεκτρονική υποβολή ακινησίας οχήματος, οι περιπτώσεις 
    για τις οποίες η θέση σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υκαθώς και η διαδικασία για την άρση ακινησίας


2Με ενεργειακό πιστοποιητικό όλες οι αγγελίες πώλησης/μίσθωσης ακινήτων από 1.1.2021

  • Κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται απαιτείται να έχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ώστε να δηλώνεται η ενεργειακή κατηγορία όπως προκύπτει από αυτό σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις. Συνεπώς το κάθε κτίριο για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ

3Μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμες ορισμένες εφαρμογές της ΑΑΔΕ ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους και πότε τίθενται πάλι σε λειτουργία
  • Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕN.Φ.Ι.Α. 2014 έως και 2020 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 07/01/2021).
    Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικών ετών 2015 έως και 2019 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23.00 (ημερομηνία ανοίγματος 11/01/2021).
    Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των αμοιβών από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2019 (σύμφωνα με την Α.1025/2020θα κλείσει οριστικά στις 31/12/2020 ώρα 23:00.
    Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23:00.
    Η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών με τη χρήση καρτών μέσω TAXISnet θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 04/01/2021).
    Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, Φ.Α.Π. 2010-2013, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων μέσω TAXISnetδε θα διακοπεί και θα είναι διαθέσιμη την 01/01/2021.


4ΣτΕ 2816/2020 - Λόγοι προσφυγής που μπορούν να προβληθούν από τους αλληλεγγύως ευθυνόμενους των άρθρων 115 του ΚΦΕ και 50 του ΚΦΔ

  • Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των εκκαθαριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ανακύπτουσα κατά το μεταγενέστερο της λύσεως του νομικού προσώπου στάδιο της εκκαθαρίσεώς του, δεν καταλαμβάνει τις υπάρχουσες, κατά τον χρόνο λύσης της εταιρείας, φορολογικές της οφειλές, η είσπραξη των οποίων εξασφαλίζεται, άλλωστε, επαρκώς με την καθιέρωση της αλληλέγγυας ευθύνης των, κατά τον χρόνο αυτό, εντεταλμένων στη διοίκησή της προσώπων. Κατ’ αναλογία, αντιθέτως, όσων ισχύουν για τους λοιπούς εντεταλμένους στη διοίκηση των νομικών προσώπων, οι εκκαθαριστές ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως, κατά το μεν στάδιο της εκκαθάρισης, μόνον για την καταβολή των φορολογικών οφειλών που προέρχονται από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους στην κατανάλωση φόρους, κατά τον δε χρόνο περάτωσης της εκκαθάρισης, για την καταβολή, πέραν των φόρων αυτών, και του φόρου εισοδήματος [και, υπό το καθεστώς του Κ.Φ.Δ., και των λοιπών ρητώς κατονομαζόμενων στις οικείες διατάξεις φόρων και συναφώς επιβαλλόμενων τόκων και προστίμων

 

525.500 φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν το 2021 από τη Γ.Δ. Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ

 

6Ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου από 1η Ιανουαρίου 2021

  • Η ψηφιακή πλατφόρμα τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Μετά την παρέλευση αυτού, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση



Σημαντική αρθρογραφία εβδομάδος : 



✍ 
Άρθρα Brexit - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις του Η.Β. μετά την 1η.1.2021, ύστερα από το συναινετικό διαζύγιο

✍ Άρθρα Χρόνος υποχρέωσης διαφύλαξης εγγράφων από τους φορολογούμενους

✍ 
Διανομή κερδών κλειόμενης χρήσης με έκτακτη ΓΣ μετά την τακτική Γ.Σ.

✍ 
Λανθασμένη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Απαιτείται άμεσα διόρθωση



Διάλειμμα


➤ 
ΑΑΔΕ: Το ''ευχαριστώ'' στους φορολογούμενους μέσα από ένα video - Ένας χρόνος πρωτόγνωρων προκλήσεων!
 
 


Φορολογικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής




 E.2213/2020 Κοινοποίηση των άρθρων 38 και 66 του ν.4758/2020 (Α'242) που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας από 1-1-2021 βάσει της παγκόσμιας μεθόδου μέτρησης εκπομπών ρύπων CO2 και στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας.

  • Κυκλώνας «Ιανός»: Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές - Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάσης φύσεως ενισχύσεων που καταβάλλονται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες - Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 3 μέρους Α' του ν. 4728/2020


 Ε.2212/2020 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 3 μέρους Α' του ν. 4728/2020 περί αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές λόγω της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», των άρθρων 2 και 5 μέρους Α' περί αφορολογήτου και ακατάσχετου των πάσης φύσεως ενισχύσεων που καταβάλλονται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες.

  • Με τις διατάξεις του αρ. 38, τα Επιβατικά ΙΧ και ΔΧ οχήματα, με πρώτη ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από 1/1/2021 καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο), βάσει της Παγκοσμίως Εναρμονισμένης Διαδικασίας Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (Worldwide Light Test Procedure- wltp), όπως αυτοί αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας και μόνον εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού τελών ταξινόμησης.


 Γ.Π. B1 Β2/84482/2020 Διαδικασία, όροι και προϋποθέσεις συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής - Καθορισμός ανώτατου ποσού για τις δαπάνες του έτους 2020.

 147269 ΕΞ 2020 Επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, διαδικασία απόδειξης της επένδυσης και παρακολούθηση της διατήρησης της, επένδυσης για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

  • Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την απαίτηση υλοποίησης επένδυσης, προκειμένου φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 για την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματός τους που προκύπτει στην αλλοδαπή.
    Ειδικότερα, καθορίζονται οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο απαιτούμενος χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, η διαδικασία απόδειξης της επένδυσης, η παρακολούθηση της διατήρησής της και λοιπές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013.


 Ε.2206/2020 Παροχή οδηγιών σχετικά με τη διενέργεια αποσβέσεων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4172/2013 (Α' 167), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τα άρθρα 14 και 78 του ν. 4646/2019 (Α' 201) και του άρθρου 8 του ν. 4710/2020 (Α' 142)

  • Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 4646/2019 η έννοια της χρηματοδοτικής μίσθωσης εναρμονίζεται τόσο με τα ΕΛΠ όσο και με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, αναλόγως του λογιστικού πλαισίου που ακολουθεί το κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.
    Στην περίπτωση που η μίσθωση χαρακτηρίζεται ως χρηματοδοτική με βάση τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται στις διατάξεις των ΕΛΠ ή των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, οι αποσβέσεις διενεργούνται από τον μισθωτή, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο κύριος του παγίου, και όχι από τον εκμισθωτή.
    Για τον σκοπό αυτό, ο μισθωτής αναγνωρίζει το μίσθιο ως περιουσιακό του στοιχείο, πιστώνοντας αντίστοιχα ισόποση υποχρέωση προς τον εκμισθωτή και το πάγιο αντιμετωπίζεται ως πάγιο κυριότητάς του (ιδιόκτητο).
    Όσον αφορά στον εκμισθωτή, αυτός θα εμφανίζει ως απαίτησή του έναντι του μισθωτή την αγοραία αξία του παγίου.
    Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α' της παραγράφου 12 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019, για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτονται από την 1.1.2020 και μετά.
    Στην ίδια απόφαση παρέχονται επίσης οδηγίες σχετικά με τους συντελεστές απόσβεσης για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και για την προσαυξημένη απόσβεση για τα εταιρικά επιβατικά αυτοκίνητα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.


 Ε.2205/2020 Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 15 του ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α' 201), για τη φορολογική μεταχείριση των επισφαλών απαιτήσεων

  • Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα θέματα που αφορούν :
    -Την οριστική διαγραφή απαιτήσεων μικρής αξίας (άρθρο 26 παρ. 4 περ. β')
    α. Απαιτήσεις για τις οποίες δεν έχει προηγουμένως σχηματισθεί πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων
    β. Απαιτήσεις για τις οποίες έχει προηγουμένως σχηματισθεί πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων
    - Την οριστική διαγραφή απαιτήσεων στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού (άρθρο 26 παρ. 4 περ. γ')

 Ε.2208/2020 Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, καθώς και με τη μορφή μετοχών που του χορηγούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών, στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος

  • Με την απόφαση αυτή ερμηνεύονται οι διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 4646/2019 σχετικά με την φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και από μετοχές στο πλαίσιο δωρεάν διάθεσης
    Ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν :
    - Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών
    - Δωρεάν μετοχές που διατίθενται στο πλαίσιο προγραμμάτων στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος
    - Χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης και δωρεάν μετοχών σε εργαζόμενους θυγατρικών εταιρειών


 Ε.2207/2020 Φορολογική μεταχείριση έκτακτου εσόδου λόγω έκπτωσης σε ποσοστό 25% επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

  • Φορολογική μεταχείριση έκτακτου εσόδου λόγω έκπτωσης σε ποσοστό 25% επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών.
    Δεδομένου ότι η ως άνω έκπτωση (έκτακτο έσοδο) δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, συνάγεται ότι δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Επισημαίνεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος 2019 δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο ημερολογιακό, ήτοι λήγει σε ημερομηνία μετά την 31/12/2019, το ποσό αυτό καταχωρείται, κατ' εξαίρεση, στον κωδικό 458 «Υπεραξία από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου».
    Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέσω TAXISnet χωρίς την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 έως 26.02.2021.


 Ε.2211/2020 α) Κοινοποίηση διοικητικής κωδικοποίησης Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 4174/2013, Μέρος Α’, (Α΄ 170), ενημερωμένης έως τον ν. 4764/2020 (Α΄ 256/23.12.2020)» και β) Κοινοποίηση παραρτήματος με συναφείς αποφάσεις και εγκυκλίους - ενημερωμένου έως 31.12.2020

  • Η Διοικητική Κωδικοποίηση του ΚΦΔ


 Ε.2209/2020 Διευκρινίσεις επί των διατάξεων του άρθρου 291 του ν.4738/2020 (Α'207) αναφορικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID19 στη ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017

  • Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την επί των διατάξεων του άρθρου 291 του ν.4738/2020 (Α' 207) «Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν.4321/2015 και των άρθρων 98-109 του ν.4611/2019 και του ν.4469/2017», όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 53 του ν. 4758/2020 (Α' 242), και παρέχονται οδηγίες για ενιαία εφαρμογή αυτών και ειδικότερα για την επανένταξη στη ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017.
    Δεν απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από μέρους του οφειλέτη για την επανένταξη - Καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της δόσης Νοεμβρίου 2020 η 31η Δεκεμβρίου 2020



BREXIT

 
→ Ε.2210/2020 Παροχή οδηγιών λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ την 01.01.2021 μετά τη λήξη στις 31.12.2020 της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης - Εφαρμοστέοι κανόνες στη Β. Ιρλανδία Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΒ
 
 → Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις ΦΠΑ - Έμμεση φορολογία: Θέματα λόγω αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. από 1.1.2021 - Επαλήθευση εγκυρότητας ΑΦΜ/ΦΠΑ μέσω του VIES-on-the-Web
 
 
→ Brexit: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ την 01.01.2021 [Παροχή οδηγιών λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ την 01.01.2021 - Η διακίνηση εμπορευμάτων θα αντιμετωπίζεται σαν διακίνηση από και προς τρίτες χώρες. ]
 
 
→ Brexit: Τι θα ισχύσει από 01.01.2021 - Προετοιμασία για το τέλος της μεταβατικής περιόδου
 
 
→ Brexit - ΑΑΔΕ: Επηρεαζόμενα κεντρικά συστήματα και πλατφόρμες από 28/12/2020 έως 01/01/2021
 


ΣΤΕ - ΑΠ






→ ΣτΕ 841/2019 Παραγραφή - Προσφυγή κατά πράξης φορολογικής αρχής - Τεκμηρίωση αίτησης αναίρεσης απόφαση επί ποινή απαραδέκτου - Αντίθεση προς οριστική απόφαση δικαστηρίου

→ 
ΣτΕ 1576/2020 Εξουσία ελέγχου του Δικαστηρίου - Δεδικασμένο σε σχέση με ζητήματα που δεν κρίθηκαν ρητώς

→ 
ΣτΕ 1342/2019 Δημοτική φορολογία. Συντελεστές τελών φωτισμού και καθαριότητας

→  Άρειος Πάγος 3/2020 Εάν δανείστρια Τράπεζα, ως υπεύθυνη επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, γενομένης στο πλαίσιο μιας συμβάσεως, οφείλει να ενημερώνει ειδικώς τον οφειλέτη για τη διάθεση αυτών των δεδομένων του σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών



ΔΕΔ

 
→  ΔΕΔ Α 2863/2019 Τιμολόγηση χωρίς ΦΠΑ - Όταν ο λήπτης συμβουλευτικής υπηρεσίας είναι εκτός κοινότητας δεν επιβάλλεται ΦΠΑ

→  ΔΕΔ Α 1094/2020 Κατάθεση ποσού από εταιρία σε λογαριασμό διαχειριστή όταν δεν αποτελεί παροχή σε είδος ή δάνειο θεωρείται αμοιβή διαχείρισης

→  ΔΕΔ Θ 1297/2020 Εξόφληση παραστατικού άνω των 500 ευρώ από λογαριασμό τρίτου

→  
ΔΕΔ Α 1167/2020 Μερική αποδοχή - Έξοδα ΔΣΑ εκπίπτουν όταν εκδίδεται ΑΠΥ με τουλάχιστον το ποσό αναφοράς - Αντιμετώπιση εμβασμάτων συνδικαιούχων
 
 
 

COVID μέτρα στήριξης επιχειρήσεων




✻ 
Δωρεάν τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων το 2021 χωρίς επιβάρυνση ή συμμετοχή ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

✻  
Εστίαση και προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου: Από 4.1.2021 οι αιτήσεις επιχορήγησης των επιχειρήσεων

  • Η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://heatingdevices.mindev.gov.gr και η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από την 04η.01.2021 και ώρα 15.00 έως την 04η.03.2021 ώρα 17:00

✻ Μητρώο Καλλιτεχνών: Αποζημίωση για Νοέμβριο-Δεκέμβριο με προθεσμία εγγραφής ως τις 10 Ιανουαρίου

✻ 
Ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων σύγχρονου πολιτισμού για το έτος 2021 [Δικαίωμα υποβολής έχουν φορείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού]

✻  
20065/29.12.2020 Μέτρα Στήριξης επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. και τουριστικά τρένα

✻ 
143777/29-12-2020 Μέτρα στήριξης Κ.Τ.Ε.Λ. και Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. που πλήττονται εξαιτίας μέτρων κρατικής παρέμβασης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19

✻ 
Φ32/143943/29.12.2020 Μέτρα στήριξης σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών που πλήττονται εξαιτίας μέτρων κρατικής παρέμβασης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19

✻  
Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση του 50% των τελών κατάθεσης εθνικού σήματος ή σχεδίου [Έναρξη από 11-1-2021. Περιλαμβάνει και κατάθεση σήματος ΕΕ ή κοινοτικού σχεδίου. Χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ανά επιχείρηση]

✻ Εκδόθηκε η προκήρυξη για τα τμήματα μετεκπαίδευσης για εργαζόμενους και ανέργους στον τουρισμό



Covid-19 μέτρα περιορισμού




✻ 
Τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για την Κάλυμνο από σήμερα έως και την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021

✻  Δ1α/Γ.Π.οικ.84485/31.12.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

✻ Δ1α/ΓΠ.οικ.84476/31.12.2020 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 80191/12.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β' 5487).

✻ Δ1α/Γ.Π.οικ. 84251/30.12.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στον Δήμο Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

✻ 
Εξαίρεση φαρμακείων και συνεργείων αυτοκινήτων από Κυριακάτικη λειτουργία - Δυνατότητα λειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων λιανικού εμπορίου και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

  • Τροποποίηση της απόφασης για τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από Κυριακή 13/12/2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7/1/2021 και ώρα 6:00 
    Εξαίρεση φαρμακείων και συνεργείων αυτοκινήτων από Κυριακάτικη λειτουργία - Δυνατότητα λειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων λιανικού εμπορίου και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

✻ Παράταση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων Βοιωτίας & Αναστολή λειτουργίας εταιρείας στη Νέα Ιωνία

✻  Δ1α/Γ.Π.οικ. 84021/29.12.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

✻  Δ1α/Γ.Π.οικ.84019/29.12.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

✻  Δ1α/ΓΠ.οικ.84017/29.12.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19



Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον




➤ 
Υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους - Εξαιρούνται οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες προορίζονται να πληρούνται από το προσωπικό των επιχειρήσεων
 
➤ Το νέο σύστημα διαχείρισης καταγγελιών για την ασφάλεια και συμμόρφωση των βιομηχανικών προϊόντων και εγκαταστάσεων
 

➤ 
Εκπαιδευτικό επίδομα 2.520 ευρώ με νέο πρόγραμμα voucher για 10.000 περίπου ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών
 Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής
 
➤ 
Επίδομα παιδιού - Υποβολή αιτήσεων Α21: Από σήμερα, 28/12, έως 15 Ιανουαρίου
 
 Ξεκινούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της νέας Εθνικής Γενικής ΣΣΕ
 Η ΓΣΕΕ απέστειλε προς κοινωνικούς εταίρους την Πρόσκληση για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νέας Εθνικής Γενικής ΣΣΕ
 
 Ψηφιακές υπηρεσίες για τους απόδημους Έλληνες - Σε δοκιμαστική λειτουργία το myConsulLive.gov.gr
 
 Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 καταργούνται στο δημόσιο τα πλαστικά μιας χρήσης
 
➤ Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων: 3,7 δις έχουν διατεθεί το τελευταίο 18μηνο μέσω του ΕΠΑνΕΚ προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία
 
➤ Έκδοση ειδικού σήματος απαλλαγής από το τέλος στάθμευσης μέσω του gov.gr
 
➤ myKEPlive: 20 επιπλέον Δήμοι εντάσσονται στην υπηρεσία
 
➤ ΟΕΕ: Να χαρακτηριστεί το 2021 ως έτος προαιρετικό για το myDATA - Να δοθεί παράταση για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
 
➤ Χρέη έως 10 ευρώ ανά οφειλέτη διέγραψε η ΑΑΔΕ για 118.906 φορολογουμένους
Διαγραφή χρεών για 118.906 φορολογουμένους με χρέη έως 10 ευρώ ανά οφειλέτη - Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4646/2019.
 
➤ ΕΦΕΕΑ: Επιστολή σχετικά με την ανάγκη επίλυσης θεμάτων του λογιστικού κλάδου  


Λοιπές αποφάσεις


143021/24.12.2020 Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και της διαδικασίας χορήγησης στοιχείων (άδεια και πινακίδες) δοκιμαστικής κυκλοφορίας.

 Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 54/2020 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών

➾ 126087/4682/2020 Καταβολή περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς [Καταβολή περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς - Εξαιρούνται οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες προορίζονται να πληρούνται από το προσωπικό των επιχειρήσεων]

 Ο ΔΕΦΚΦ 1147173 ΕΞ 2020 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 158 του ν. 4759/2020 (ΦΕΚ 245 Α' ) με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.» [Κοινοποίηση των διατάξεων με τις οποίες καθιερώθηκε πράσινο τέλος το οποίο επιβαρύνει το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel), εξαιρουμένου αυτού που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, ύψους τριάντα (30) ευρώ ανά χιλιόλιτρο]

 52725/1990/21.12.2020 Τροποποίηση της υπ' αρ. 39278/1823/2018 υπουργικής απόφασης «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας» (Β' 3001), όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αρ. 59730/2576/2019 υπουργική απόφαση (Β' 4762) [Τα προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας, είναι δυνατόν να υλοποιούνται με μεθόδους τηλεδιάσκεψης, αποκλειστικά και μόνο όταν για έκτακτους λόγους δημόσιας υγείας η εκπαιδευτική λειτουργία των φορέων του άρθρου 2 επιτρέπεται μόνο μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών τηλεδιάσκεψης, όπως κατά περίπτωση θα πρέπει να ορίζεται σε σχετικές κανονιστικές πράξεις]

➾ Α.1292/2020 Λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά με τους όρους και προϋποθέσεις της υπό στοιχεία ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ 2018/27-09-2018 (B’ 4513) απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών», όπως ισχύει.


➾ Α.1290/2020 Λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης Θεσσαλονίκης με τους όρους και προϋποθέσεις της υπό στοιχεία ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ2018/27-09-2018 (B’ 4513) απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών», όπως ισχύει.

➾ 143021/24.12.2020 Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και της διαδικασίας χορήγησης στοιχείων (άδεια και πινακίδες) δοκιμαστικής κυκλοφορίας.

➾ Α.1291/2020 Ίδρυση Ελεύθερης Ζώνης Ελέγχου Τύπου Ι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Οινόης Σχηματαρίου Βοιωτίας, με τους όρους και προϋποθέσεις της υπό στοιχεία ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720ΕΞ2018/27-09-2018 απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών» (B’ 4513), όπως ισχύει .

➾ 
4111.08-01/3755/2020 Καθορισμός του ποσού που καταβάλλεται για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2021

➾ ΔΔΘΕΚΑ Α 1146783 ΕΞ 2020 Αποστολή Εγχειριδίου - Οδηγού σχετικά με τη διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων κατά την εισαγωγή

➾ ΔΔΘΕΚΑ Α 1146545 ΕΞ 2020 Ενσωμάτωση στο σύστημα Διαχείριση Δασμολογίου - Υποσύστημα TARIC του μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε εμβόλια και in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πρόληψη και τη διάγνωση της νόσου COVID-19 καθώς και την υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. ειδών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης

 5/898/3.12.2020 Κατάρτιση μητρώου παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων και μητρώου παρόχων υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών
[Το νέα Μητρώα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων]

➾ Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2224 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με κοινούς κανόνες διασφάλισης βασικής συνδεσιμότητας των οδικών εμπορευματικών και οδικών επιβατικών μεταφορών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας

Επίλογος


Όταν η τεχνολογία συναντά την τέχνη και χορεύουν μαζί στο σπίτι της Παναγίας (η αλλαγή του χρόνου λίγα δευτερόλεπτα μετά το 36ο λεπτό). Ας ελπίσουμε με τη βοήθειά τους αλλά και με περισσότερη συναίσθηση από όλους μας να έχουμε ένα καλύτερο 2021.



Καλή Χρονιά



Δεν υπάρχουν σχόλια: