Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο νέος γ.γ πληροφοριακών συστημάτων και τα σχέδια διάσπασης της ΓΓΠΣ

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 08:28

Ο νέος γ.γ πληροφοριακών συστημάτων και τα σχέδια διάσπασης της ΓΓΠΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ο νέος γ.γ πληροφοριακών συστημάτων και τα σχέδια διάσπασης της ΓΓΠΣ
Και το όνομα αυτού, Χαράλαμπος Τσαβδάρης. Από την Παρασκευή οπότε και υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσαβδάρης είναι ο νέος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Γράφει:  

Καλύφθηκε έτσι η θέση που παρέμενε κενή επί σειρά εβδομάδων, μια θέση εξαιρετικά κρίσιμη καθώς στη ΓΓΠΣ έχουν συγκεντρωθεί πλέον όλες οι πληροφορίες που επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής. Σε ποια ΓΓΠΣ όμως θα είναι επικεφαλής ο κ. Τσαβδάρης. Σίγουρα όχι σε αυτήν που υπάρχει σήμερα. Διότι με εντολή της τρόικας, το «κάστρο» του Taxis οδηγείται σε διάσπαση.
Έξω από τα κεντρικά του Taxis στην Καλλιθέα, υπάρχει ακόμη ένα πανό που κρέμασαν οι εργαζόμενοι κατά την πρόσφατη απεργιακή τους κινητοποίησης. «Όχι στη διάλυση της ΓΓΠΣ» λέει το πανό. Τι γνωρίζουν οι εργαζόμενοι; Τίποτα περισσότερο από αυτό που προβλέπει πρόσφατος νόμος: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα σπάσει σε κομμάτια. Σήμερα αποτελείται από τρεις διευθύνσεις: τη Δ30, τη Δ31 και τη Δ32. Έργο τους, είναι η ανάπτυξη και η συντήρηση του Taxis, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εφαρμογών που λειτουργούν πάνω στο Taxis, η λειτουργία του call center της εφορίας κ.λπ. Η αρμοδιότητα για τις δύο διευθύνσεις (τη Δ30 και τη Δ32) θα περάσει στον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων, δηλαδή στον Χάρη Θεοχάρη. Και ο νέος γενικός γραμματέας, ο κ. Χαράλαμπος Τσαβδάρης, θα παραμείνει επικεφαλής της μίας διεύθυνσης η οποία πρακτικά θα διαχειρίζεται το hardware.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών; Ο γ.γ δημοσίων εσόδων, γίνεται ακόμη ισχυρότερος καθώς αποκτά υπό τον έλεγχό του και τα ηλεκτρονικά συστήματα του taxis (πλην των μηχανημάτων). Μάλιστα, λέγεται ότι μετά τη διάσπαση και τη μεταφορά των δύο διευθύνσεων στη γενική γραμματεία φορολογικών εσόδων, ο κ. Θεοχάρης θα μεταφερθεί σε άλλη διεύθυνση για να στεγάσει το «στρατηγείο» του. Όσο για την ΓΓΠΣ που θα απομείνει πίσω, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κέντρο πληροφορικής για ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Ήδη σε τεχνικό επίπεδο γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ενώ σύντομα θα τρέξει και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του g-cloud, τεχνολογίας που επιτρέπει τη διασύνδεση της ΓΓΠΣ με άλλα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου.
Και το προσωπικό; Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό στις τάξεις των εργαζομένων υπάρχει έκδηλη ανησυχία, καθώς η κυβέρνηση αναζητά υποψήφιους για απόλυση. Προς το παρόν, από τα αρμόδια κέντρα αποφάσεων δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ενώ το όλο σχέδιο της διάσπασης της ΓΓΠΣ φέρεται να το χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί πολύ σύντομα και πάντως μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: