Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Στο +1,4 δισ. το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Επιπλέον 500 χιλ. άτομα στη λίστα με για τα αναγκαστικά μέτρα

Στο +1,4 δισ. το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επιπλέον 500 χιλ. άτομα στη λίστα με για τα αναγκαστικά μέτρα
30 Νοε 2018 - 08:56
Picture 0 for Στο +1,4 δισ. το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Αυξημένο κατά 1,4 δισ. ευρώ είναι το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα κρατικά ταμεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου της ΑΑΔΕ. Η συγκεκριμένη εικόνα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία στα μέσα Νοεμβρίου ανέφερε ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο ανήλθε κατά τον ένατο μήνα του έτους σε συνολικό ποσό 103,09 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα συγκεκριμένα μηνιαία στοιχεία, στo ποσό των 1,4 δισ. δεν περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, καθότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αφορούν τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς, δηλαδή τον Αύγουστο, οπότε δεν είχε ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Aπό το 1,4 δισ. ευρώ, οι 513.000 ευρώ προέρχονται από φορολογικές οφειλές, ενώ οι υπόλοιπες 900.000 ευρώ αφορούν σε οφειλές φορολογουμένων για εισφορές και εν γένει μη φορολογικές υποχρεώσεις.

«Διανθισμένη» κατά 500.000 η λίστα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε κατά 500.000 ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι εντάχθηκαν στη λίστα των υπό παρακολούθηση φορολογουμένων για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Έτσι, έως και το Σεπτέμβριο, ο αριθμός ανέρχεται σε 4,3 εκατ. οφειλέτες, εκ των οποίων 1.797.492 κινδυνεύουν να τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τελούν 1.148.583 οφειλέτες.

Στα 4,7 δισ. τα συνολικά νέα ληξιπρόθεσμα στο τρίμηνο

Επισημαίνουμε ότι στο σύνολό του το τρίτο τρίμηνο του έτους επιβαρύνθηκε με 4,72 δισ. νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς τα δημόσια ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού. Μάλιστα, αυτό που παρατηρείται στο σύνολο του τριμήνου είναι ότι οι εισπράξεις και οι ληξιπρόθεσμων, ήταν μικρότερες από τα νέα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου για το γ’ τρίμηνο, ποσό 449,92 εκατ. ευρώ προέρχεται από ληξιπρόθεσμες δόσεις του φόρου εισοδήματος καθώς και του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: