Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Οι δανειολήπτες της ΕΤΕ… εγκαταλείπουν τον ν. Κατσέλη

Οι δανειολήπτες της ΕΤΕ… εγκαταλείπουν τον ν. Κατσέλη

Τι δείχνει το νέο πρόγραμμα ρύθμισης στεγαστικών «Split&Settle» τον πρώτο μήνα εφαρμογής του. Η συμμετοχή δανειοληπτών που είχαν καταρχήν ενταχθεί στον νόμο προστασίας, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικασθεί. Πού οφείλεται η αλλαγή στάσης.
Οι δανειολήπτες της ΕΤΕ… εγκαταλείπουν τον ν. Κατσέλη

Αυξημένη ανταπόκριση από τους δανειολήπτες που εγκαταλείπουν τον νόμο Κατσέλη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το νέο πρόγραμμα ρύθμισης στεγαστικών δανείων «Split&Settle», το οποίο λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα τον Μάιο και απευθύνεται στο σύνολο των δανειοληπτών της κατηγορίας, με στόχο τη ρύθμιση-τακτοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους έως 1 δισ. ευρώ σε βάθος ενός έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η… φυγή των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικασθεί αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μια νέα πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται δυναμικά το τελευταίο δίμηνο.
«Η λήξη του νόμου Κατσέλη μετά από 8 χρόνια, η νομοθέτηση του νέου, πιο αυστηρού πλαισίου προστασίας, η καθυστέρηση λειτουργίας της πλατφόρμας (σ.σ. για το νέο πλαίσιο) οδηγούν πολλούς δανειολήπτες να εγκαταλείψουν τον παλαιό νόμο και να τακτοποιήσουν το δάνειό τους», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη πηγή και προσθέτει: «Μεγάλο ποσοστό των εν λόγω δανειοληπτών αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια και αν δεν τακτοποιήσουν το δάνειό τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό».
Ένα, επίσης, νέο ποιοτικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκατάλειψη από την πλευρά κάποιων δανειοληπτών ορισμένων δικηγόρων με το επιχείρημα ότι εντέλει δεν βρισκόταν λύση στο πρόβλημα, απλά μεταφερόταν στο μέλλον. 

ΕΤΕ: Αύξηση 50%

Τον Μάιο, οι αιτήσεις για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Split&Settle» της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ -0,93%αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν έτρεχε το προηγούμενο πρόγραμμα ρύθμισης στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τον Μάιο ρυθμίστηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους 14-15 εκατ. ευρώ, όταν τον προηγούμενο μήνα διαμορφώνονταν στα 7-8 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό από τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί ρύθμισης προέρχονται, σύμφωνα με πηγές, από τον παλαιό νόμο Κατσέλη.
Η μεγάλη ανταπόκριση από τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη αναμένεται να οδηγήσει σε ρύθμιση στεγαστικά δάνεια από τη συγκεκριμένη κατηγορία άνω των 150 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική επιδίωξη της τράπεζας ήταν να ρυθμισθούν δάνεια 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. του νόμου Κατσέλη).
Το πρόγραμμα «Split&Settle» απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες -νόμου Κατσέλη, όσους πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, αλλά και όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών- και προσφέρει κούρεμα το οποίο εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και άλλους όπως η εμπορική αξία του ακινήτου.
Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι παρέχει στον συνεργάσιμο δανειολήπτη με «κόκκινο» δάνειο τη δυνατότητα να αποκτήσει την κυριότητα του ενεχυριασμένου ακινήτου, πληρώνοντας στην τράπεζα χαμηλότερο ποσό από την τρέχουσα εμπορική του αξία. Προϋπόθεση αποτελεί, βέβαια, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του μη εξυπηρετούμενου δανείου να ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Ιδια εικόνα

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι τον Μάιο υπήρξε αντίστοιχη κινητικότητα και σε άλλες τράπεζες που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα όπως η Eurobank ενώ αναμένεται αντίστοιχο πρόγραμμα να εφαρμόσει άμεσα και η Alpha Bank.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: