Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

«Καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Περιορισμένη η συμμετοχή των πολιτών -Απειλείται το χρονοδιάγραμμα

«Καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Περιορισμένη η συμμετοχή των πολιτών -Απειλείται το χρονοδιάγραμμα

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης βρίσκεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των πολιτών που οδηγεί σε διαρκείας παρατάσεις.

Το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση του προγράμματος κτηματογράφησης για το 2021. Παρά ταύτα, η διαδικασία δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της απροθυμίας ιδιοκτητών να υποβάλλουν ολοκληρωμένες δηλώσεις για τα ακίνητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου έχουν ανακοινωθεί τέσσερις φάσεις παρατάσεων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η πρώτη αφορούσε οκτώ ΟΤΑ ενώ ακολούθησε η παράταση για τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Ηλείας και Μαγνησίας.


Παρατάσεις δόθηκαν επίσης για τις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Αχαΐας καθώς και για 21 επιπλέον περιοχές.

Κτηματολόγιο: 40 εκατ. ευρώ το εκτιμώμενο κόστος των παρατάσεων

Οπως αναφέρει το «Εθνος», πέντε από τις 32 μελέτες κτηματογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόμα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Πρόκειται για μελέτες που αφορούν τις περιοχές του Ρεθύμνου, των Χανίων, των Κυκλάδων, της Θεσπρωτίας-Κέρκυρας και του υπολοίπου μισού Ηρακλείου.

Επιπλέον, µε πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση δόθηκε η δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης των προθεσµιών µε υπουργική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούµενες ηµέρες η προθεσµία σε 18 περιοχές παρατάθηκε από το Κτηματολόγιο για περίπου 3 µήνες, έως τις 15 Σεπτεµβρίου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το κόστος µιας ενδεχόµενης 6µηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατ. ευρώ! Γι’ αυτόν τον λόγο και το υπουργείο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί οριζόντια παράταση 6 μηνών, για όλες τις περιοχές.

«Ενδεχόμενη εξάντληση του 6μήνου θα μπορούσε να πάει πίσω τις μελέτες»
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση για επέκταση συμβάσεων ή υπογραφή συμπληρωματικών. «Εχουµε ενηµέρωση για τις παρατάσεις, αλλά όχι εντολή ως προς το τι θα ακολουθήσει συγκεκριµένα ως προς το ενισχυµένο προσωπικό ή τα γραφεία ενηµέρωσης των πολιτών» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των αναδόχων, Σωτήρης Λιάρος, προσθέτοντας πως το προσεχές διάστηµα οι µελετητές θα απευθυνθούν εγγράφως στον φορέα του Κτηµατολογίου προκειµένου να αποσαφηνιστεί το θέµα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηµατολογίου, Βύρων Νάκος, σηµειώνει πως «µια παράταση 1-2 µηνών δεν δηµιουργεί πρόβληµα. Ενδεχόµενη εξάντληση του 6µήνου όµως θα µπορούσε να πάει πίσω τις µελέτες». Σύµφωνα µε τον ίδιο, πάντως, οι ρυθµοί των δηλώσεων δεν είναι τόσο αργοί, δεδοµένου ότι περίπου 60% των ενδιαφεροµένων έχουν κάνει την αρχική δήλωση παίρνοντας αριθµό πρωτοκόλλου ώστε να προσκοµίσουν σε δεύτερο χρόνο τα δικαιολογητικά.

Από την πλευρά των αναδόχων σηµειώνεται ότι για τις συµβάσεις, οι οποίες έχουν ένα συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα, είχαν ήδη δοθεί εκπτώσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην κτηµατογράφηση απασχολούνται περίπου 2.500 άτοµα. Ως εκ τούτου οι παρατάσεις θα επιφέρουν πρόσθετα κόστη λειτουργίας.

Περιορισμένη η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία κτηματογράφησης

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», το Κτηματολόγιο εκτιμά ότι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των πολιτών διαδικασία παραµένει σχετικά περιορισµένη ως προς την ολοκλήρωσή της. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των δικαιωµάτων στις περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηµατογράφηση έως τώρα έχει δηλωθεί µόνο το 21,03%, δηλαδή 2.651.090 δικαιώµατα από το εκτιµώµενο σύνολο των 12,6 εκατ. δικαιωµάτων σε αυτές τις περιοχές.

Η ήδη µικρή συµµετοχή συρρικνώθηκε περαιτέρω ύστερα από τη ρύθµιση για τη δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης στις προθεσµίες, ενώ η παρατεταµένη προεκλογική περίοδος µείωσε κι άλλο τον ρυθµό υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Το σημείο που αποτιμάται θετικά είναι το γεγονός ότι για περίπου 60% των δικαιωµάτων έχει ήδη γίνει το πρώτο βήµα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το Ελληνικό Κτηματολόγιο -που προ ημερών έδωσε αναλυτικές οδηγίες για κληρονομιές και χρησικτησίες- και να έχουν κλείσει ραντεβού για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πέντε μελέτες που εκκρεμούν, καθιστούν σχεδόν απίθανο το να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2021.

Κέρδος online   18/6/2019 9:17

Δεν υπάρχουν σχόλια: