Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Ασφαλιστικές εισφορές σε εταίρους ΙΚΕ. Γράφει Απόστολος Αλωνιάτης Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει.


Ασφαλιστικές εισφορές σε εταίρους ΙΚΕ.

Γράφει Απόστολος Αλωνιάτης

Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει.

Με αρκετά πρωτότυπο τρόπο «δόθηκε στην δημοσιότητα» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παρά τις εξαγγελίες ότι θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός προτίμησε να το παρουσιάσει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Εκεί λοιπόν μάθαμε ότι , δεν θα προχωρήσουν όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας  για υποχρεωτική  ασφάλιση των εταίρων των ΙΚΕ εκτός του διαχειριστή.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι το υπουργείο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε μια  τέτοια κίνηση, γιατί απλά  αν το έκανε θα έμπλεκε  νομικά και στο τέλος, πιθανόν, θα έχανε  την «μάχη» και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Γιατί θα έμπλεκαν;

Η ΙΚΕ είναι κεφαλαιουχική εταιρία, όπως είναι και η Α.Ε. , και μεταξύ μας θα έπρεπε να είναι και η ΕΠΕ.

Αν λοιπόν γινόταν υποχρεωτική η  ασφάλιση των εταίρων των ΙΚΕ τότε υποχρεωτικά , και για να σταθεί νομικά το μέτρο, θα έπρεπε  να προχωρήσει και στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ όλων των μετόχων των Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) ανεξαρτήτως ποσοστού ή και αν αυτοί είναι μέλη του Δ.Σ., αλλιώς το μέτρο θα ήταν αντισυνταγματικό. 

Τι ισχύει σήμερα

Όσο αφορά τις ΙΚΕ

Σύμφωνα με την Δ.15/Δ'/ 619/15/13.4.2018  του  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών»., η διοίκηση έχει καθορίσει σχετικά με τις ΙΚΕ και τις ασφαλιστικές εισφορές των διαχειριστών τους:

«5. Όσον αφορά στις εταιρείες μορφής ΙΚΕ, οι εταίροι, σύμφωνα με το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Σε περίπτωση όμως που εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστής στην ΙΚΕ, ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει, επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι επί εισοδήματος που προκύπτει από την σχέση του εταίρου.

Ανάλογα, εάν ως διαχειριστής της ΙΚΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει.

Όσον αφορά τους μοναδικούς εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει, επί του αθροίσματος τους εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση των δύο δραστηριοτήτων (μέρισμα και αμοιβή διαχείρισης).

Τα οριζόμενα στην παράγραφο αυτή εφαρμόζονται από 1.6.2018.»

Όσο αφορά τις Α.Ε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, ως μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι (Ελεύθεροι επαγγελματίες-Αυτοαπασχολούμενοι), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων, νοούνται και τα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 3%.

Με την εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. 4/2017.  

                     i.            Τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Δ.Σ. μιας Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, καταβάλλουν εισφορά ως μισθωτοί, η οποία υπολογίζεται επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή (άρθρο 38). Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω πρόσωπα δεν καταβάλλουν εισφορές υπέρ συνεισπραττομένων κλάδων.

                   ii.            Περαιτέρω, εφόσον, εκτός από την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ., είναι και μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία (βάσει του άρθρου 39), ως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ. Οι ασφαλιστικές εισφορές της περίπτωσης αυτής επιβάλλονται επί των μερισμάτων που εισπράττει ως μέτοχος και κατ’ ακρίβεια υπολογίζονται επί των μερισμάτων που εισέπραξε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Υπόλοιποι εταίροι.

Τι γίνεται με τους εταίρους που δουλεύουν, εκτός από τον διαχειριστή.
Σύμφωνα με τον νόμο κανείς πολίτης δεν μπορεί να εργάζεται και να είναι ανασφάλιστος.

Όπως συμβαίνει και στις Α.Ε. όσοι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία δηλαδή αναφέρομαι στις ΙΚΕ πρέπει και αυτοί να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ- ΙΚΑ.

Για τους εταίρους της ΙΚΕ , ο μόνος που μπορεί να εργάζεται στην εταιρία χωρίς άλλη ασφάλιση είναι ο διαχειριστής της ΙΚΕ , που υποχρεωτικά , είτε είναι εταίρος είτε  όχι  ασφαλίζεται , όπως είδαμε , στον ΕΦΚΑ- ΟΑΕΕ.

Οι υπόλοιποι εταίροι , αν προσφέρουν εργασία μέσα στην εταιρία, πρέπει είτε να έχουν σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών , είτε να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ – ΙΚΑ , και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.4387/2016.

ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παράταση στην ανάρτηση οικονομικών καταστάσεων.

Η απροθυμία των επιχειρήσεων να ανεβάσουν οικονομικά στοιχεία την πλατφόρμα της Τράπεζας Ελλάδος έφερε άλλη μία παράταση της προθεσμίας, μέχρι 31.1.2020, ανάρτησης των οικονομικών καταστάσεων  2016,2017 και 2018, την διεύθυνση https://iris.bankofgreece.gr/iris_web/faces/secure/navigation.xhtml .

Προσοχή: Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για την ανάρτηση αυτών των ισολογισμών στην ΤτΕ. Δεν υπάρχει ούτε νομοθετική υποχρέωση και η τράπεζα της Ελλάδας, με απόφαση του διοικητή της, δεν μπορεί υποχρεώσει κανέναν, εκτός από τους εποπτευόμενους φορείς, ή και να επιβάλει πρόστιμα σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Αναρωτιέμαι μήπως, τελικά, δεν σκεφτήκανε άλλο τρόπο να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία και για αυτό το λόγο  μας φοβερίζει  τόσο η τράπεζα όσο και ο διοικητής της.

Αν μας ρωτήσουν, θα τους τον πούμε.

Φιάσκο του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων συνεχίζεται  

Για μια ακόμη φορά δόθηκε παράταση στην αναστολή λειτουργίας του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων από τις 20/01 έως και τις 28/02/2020 με την  ΑΠ 132052 ΕΞ 2019 απόφαση. Φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου  2020.



Δεν υπάρχουν σχόλια: