Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Της δικαιολογημένης γκρίνιας το ανάγνωσμα Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και οι επιπτώσεις τους


 

Της δικαιολογημένης γκρίνιας το ανάγνωσμα

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και οι επιπτώσεις τους

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ πανδημίας και lockdown το κράτος, η κοινωνία και γενικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν χρονοκαθυστέρηση γιατί δεν υπάρχει κανονικότητα και ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Τι επιπτώσεις υπάρχουν όμως από τις όποιες καθυστερήσεις και πόσο κοστίζουν αυτές ;

Γιατί γκρινιάζουμε πάλι; Διότι, απλώς, δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας και εξηγώ.

Έχουμε πολλές φορές γράψει ή όπως μας λένε …. γκρινιάξει, για τις καθυστερήσεις στην νομοθέτηση και την εφαρμογή των εξαγγελιών. Για το ότι κάνουμε δηλώσεις με οδηγίες π.χ. από το ΕΡΓΑΝΗ χωρίς να έχει γίνει νομοθέτηση των αναφερόμενων στις οδηγίες. Γιατί οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και δεν προλαβαίνουμε , όσο και αν τρέχουμε σαν τον συχωρεμένο τον Θανάση Βέγγο.

Όμως έχουμε φτάσει στα όρια μας! 

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 Με τον νόμο υπ’ αριθμόν 4764 (ΦΕΚ Α' 256/23-12-2020), με θέμα «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.» και συγκεκριμένα το άρθρο 112 του νόμου ψηφίστηκε η παράταση μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

«4) επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1. Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Θεσπίζεται για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 28.2.2021 μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.»

Μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, * το σύστημα στο ΕΡΓΑΝΗ, παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα να έχουμε την απόφαση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να βάλουν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με τα ωράρια του επιβάλει το πρόγραμμα αλλά να μην έχουν γίνει ακόμη οι δηλώσεις αυτών των εργαζομένων στο πρόγραμμα , αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Στο την πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ, δεν μπορεί να δηλωθεί ούτε η δεύτερη Φάση του προγράμματος , δηλαδή να δηλωθεί το ποσό που πλήρωσε ή επιχείρηση ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αναλογία του κράτους, τόσο για τον μήνα Δεκέμβριο , όσο και για το Δώρο Χριστουγέννων 2020.

Με αυτή την καθυστέρηση είναι άγνωστο πότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν το συμπληρωματικό ποσό που πρέπει να τους καταθέσει το κράτος.   

Κομπίνες με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Μία από τις αιτιολογίες για την καθυστέρηση της έναρξης της πλατφόρμας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είναι και η προσπάθεια να θωρακιστεί το πρόγραμμα από «πονηρούς» για την καταστρατήγηση του.  

Αρκετές καταγγελίες έχουν γίνει αφού κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα παράθυρα που υπάρχουν.. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μεγάλο κανάλι,  δηλώθηκε μισθός μαμούθ, μισθός που από 1.000,00 ευρώ προ πανδημίας το Μάιο έφτασε στις 80.000 ευρώ  και τελικά στις 340.000 ευρώ τον Οκτώβριο.

Εκτός από τον συγκεκριμένο εργαζόμενο – στέλεχος , το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν τουλάχιστον τέσσερις συνεργάτες του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενεργοποιήθηκε το σύστημα alert του ΕΦΚΑ και η κρατική επιδότηση στο 60% των μισθών- μαϊμού που ζητούσε δεν του δόθηκε.

Ίσως όταν διαβάζεται αυτές τις λέξεις, τα προβλήματα που αναφέρουμε να έχουν λυθεί, αλλά κατά κοινή ομολογία και να έχει γίνει αυτό είναι πολύ αργά.

ΑΠΔ & Δώρο Χριστουγέννων.

Αν και έχει περάσει ένας μήνας από την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων , ακόμη δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πως οι επιχειρήσεις θα  το απεικονίσουν στην Αναλυτική Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Συνήθως αν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή, οι επιχειρήσεις στέλνουν μηδενική ΑΠΔ, όταν ο εργαζόμενος είναι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στην ΑΠΔ απεικονίζονται δυο «μισθοδοσίες», δηλαδή ξεχωριστά τα ποσά και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει  ο εργοδότης και ξεχωριστά τα ποσά που επιδοτεί το κράτος. Για τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές εισφορές έχουν δοθεί από τον ΕΦΚΑ συγκεκριμένοι κωδικοί.

Για το δώρο όμως τι γένεται; Πως θα απεικονιστεί στην ΑΠΔ;

Η ΑΠΔ του Δώρου των Χριστουγέννων κατατίθεται με την περιοδική δήλωση του Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς και οι ασφαλιστικές εισφορές του πληρώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.

Άρα πολύ γρήγορα ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να δώσει οδηγίες για την απεικόνιση του στις περιοδικές δηλώσεις, ώστε οι εταιρίες πληροφορικής να προλάβουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα τους και να μπορούν οι επιχειρήσεις να καταθέσουν την ΑΠΔ από 1η Φεβρουαρίου 2021.

Δήλωση ετησίων αδειών.**

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ , τις άδεις και τα επιδόματα αδείας που έχουν δώσει στους εργαζομένους τους τη προηγούμενη χρονιά με το έντυπο Ε11.

Συνήθως η ημερομηνία αυτή έπαιρνε παράταση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Λόγω των έκτακτων εργασιακών συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού, νομοθετήθηκε με τον Ν. 4756/26.11.2020 άρθρο 69, παράγραφος 1: «Επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30ή Ιουνίου 2021».

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό καθιστά φύσει αδύνατη την υποβολή του εντύπου Ε11, μέχρι την 31η Ιανουαρίου, και επιτακτική τη μεταφορά της ανωτέρω δήλωσης στις 31/07/2021 (ήτοι εντός του επόμενου μήνα από την προθεσμία λήψης του συνόλου ή του υπολοίπου της κανονικής αδείας του έτους 2020).

Σχετικό αίτημα έχει καταθέσει και η ΠΟΦΕΕ, η ομοσπονδία των λογιστών – φοροτεχνικών.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 28 Ιανουαρίου  2021. 

  

*Μετά την αποστολή του άρθρου το υπουργείο έδωσε τις ημερομηνίες για την δήλωση τόσο των εργαζομένων που μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ , όσο και την δήλωση των εργαζομένων που ήταν στο πρόγραμμα τον μήνα Δεκέμβριο.

Για μας όμως το πρόβλημα παραμένει, μιας και οι ημερομηνίες που δόθηκαν απλά πρόσθεσαν πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία.

 

1. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων Β' ΦΑΣΗ για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 εντός των κάτωθι προθεσμιών:

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &

ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ

ΑΠΟ 25/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 31/1/2021

Ανακοίνωση

 

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τον μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021 υποβάλλουν:

 

α. δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,

β. την Α’ ΦΑΣΗ της αίτησης/δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οριζόμενα της αριθμ. οικ.23103/478/13-06-2020 (Β’ 2274), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. οικ.3297/110/22-1-2021 (Β’ 240) όμοιά της.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ 27/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 8/2/2021

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό - Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την ένταξή τους στον Μηχανισμό από 1/1/2021 μπορούν από σήμερα να το δηλώσουν αναδρομικά, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

**Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 241/25-01-2021 η απόφαση 3310/Δ1.933/25.1.2021 για την παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας), όπως περιγράφεται στην παρ. 4.23 του άρθρου 4 της υπό στοιχεία 40331/ Δ1.13521/13.9.2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).» (Β' 3520), για το έτος 2021

Σύμφωνα με αυτήν

«Η προθεσμία της παρ. 4.23 του άρθρου 4, για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου της παρ. 2.9 του άρθρου 2 (Ε11: Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας), της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β' 3520), όπως ισχύει, παρατείνεται για το έτος 2021, έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021.»





 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: