Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: σε πολλές δόσεις οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί

 Της Ντίνας Καράτζιου/

Στη λογική της «επιβράβευσης» 3,1 εκατομμυρίων πολιτών που φανέρωσαν τα κρυμμένα τετραγωνικά των ακινήτων τους, θα λειτουργήσει ρύθμιση του ΥΠΕΣ για την πληρωμή των αναδρομικών οφειλών  ύψους 150 εκ. ευρώ, που προέκυψαν από τις δηλώσεις που υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Ρύθμιση 24 δόσεων προωθεί το ΥΠΕΣ μέσω της οποίας, 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά που δήλωσαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Η ρύθμιση, αναμένεται να κατατεθεί εντός Δεκεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το εύρος των πολλών δόσεων, αποφασίστηκε, λόγω των ειδικών συνθηκών και του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Θεωρείται δε, ότι οι 24 δόσεις, θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα» την αναδρομικότητα των επιπλέον τετραγωνικών που δήλωσαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική σκέψη για εξαμηνιαίες δόσεις για τα μικρότερα ποσά και σε 12μηναίες για τα μεγαλύτερα ποσά, εγκαταλείφθηκε, στη λογική ότι ήδη υπάρχει συσσωρευμένη αναδρομικότητα αρκετών μηνών. Οπότε, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα έπαιρναν οι ιδιοκτήτες, θα ήταν σε κάθε περίπτωση αρκετά φουσκωμένοι.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Η αναδρομικότητα των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, έχει ισχύ από 1/1/2020. Σύμφωνα με το νόμο 4746/2019, η υποβολή της δήλωσης, οδηγεί και  οριστική διαγραφή επιπλέον επιβαρύνσεων και αναλογούντων πρόστιμα από τα  περασμένα έτη. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν στην ΚΕΔΕ δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους  γλίτωσαν από την πληρωμή υπέρογκων προστίμων, τα οποία, ανέρχονται σε 1,5 δις!

Η υποχρέωσή τους, μετά τη δήλωση την οποία υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και οι χρεώσεις  που θα καταγραφούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε 24 δόσεις, θα αφορούν μόνο τα έξτρα ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά. Και όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 ή για τη δεκαετία 2010-2019.

Ωφελημένοι οι δήμοι και πολίτες

Ωφελημένοι από τη διαδικασία βγαίνουν και οι Δήμοι, αφού πλέον θα δουν τα έσοδα τους από την επιβολή τελών στην επιπλέον ακίνητη περιουσία να αυξάνονται κατά 150  εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ποσό, που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κ.Α.Π.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, στους Δήμους δηλώθηκαν  πάνω από 60 εκ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, με το ποσοστό αύξησης των δηλωμένων επιφανειών να ανέρχεται στο 35,15%.  Οι 2.710.217 δηλώσεις αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε 1,3 μη ηλεκτροδοτούμενα.

Το όφελος για όλους είναι σημαντικό. Οι Δήμοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους. Οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ  αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη και να υπάρξει δικαιότερη και αναλογικότερη χρέωση.

Τα πρόστιμα που θα ισχύσουν

Με τη λήξη της οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας.  Είτε, όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος Τ.Π. ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Επίσης οδηγεί σε πλήρη «παγίδευση»  και σε εξοντωτικά δημοτικά τέλη στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, για όσους ιδιοκτήτες αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στο Δήμο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς  στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση – σεμινάριο, που διοργάνωσαν η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, ανέφερε, ότι αίτημα που θα μεταφέρει τις επόμενες ημέρες προς το ΥΠΕΣ είναι να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα προς όφελος των πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: