Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Αξιολόγηση και μετάθεση για ανεπαρκείς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ Ορίστηκαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής ελέγχου

Αξιολόγηση και μετάθεση για ανεπαρκείς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ
Ορίστηκαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής ελέγχου
23 Ιαν 2018 - 09:03
Picture 0 for Αξιολόγηση και μετάθεση για ανεπαρκείς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στον ορισμό των μελών που θα απαρτίζουν την ειδική επιτροπή, η οποία θα αξιολογεί την καταλληλότητα και την επάρκεια των υπαλλήλων της προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Τα καθήκοντα της Επιτροπής

Σκοπός της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας, όπως είναι το όνομά της, είναι να αξιολογεί τις επιμέρους ικανότητες του κάθε υπαλλήλου, συντάσσοντας το σχετικό έντυπο ελέγχου καταλληλότητας ως προς το περίγραμμα θέσης εργασίας. Το περίγραμμα είναι ουσιαστικά η καταγραφή των καθηκόντων που περιλαμβάνει μία θέση εργασίας, καθώς και οι ικανότητες του κάθε υπαλλήλου, η χρήση πόρων, οι συνθήκες εργασίας, τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα καθώς και τα επιθυμητά προσόντα του κάθε υπαλλήλου.

Ποιοι θα ελέγχονται

Από το μικροσκόποιο του συγκεκριμένου οργάνου αξιολόγησης ικανοτήτων, θα παιρνούν όλοι οι υπάλληλοι της Αρχής, ανεξαιρέτως.

Προϋπόθεση για να υπαχθούν στο σχετικό έλεγχο καταλληλότητας και επάρχειας σε σχέση με το Περίγραμμα Εργασίας, τόσο οι προϊστάμενοι, όσοι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες που ασκούν τα καθήκοντά τους, τη στιγμή κατά την οποία ελέγχονται.

Τι ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Από την κρησάρα της Επιτροπής δεν θα εξαιρούνται ούτε οι νεοπροσλαμβανόμενοι ή οι υπάλληλοι που προέρχονται από μετάταξη. Και αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων θα ελέγχονται για την καταλληλότητά τους, ακόμα και εάν δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο προϋπήρεσίας. Σε αυτή την περίπτωση θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ατομικού υπηρεσιακού τους φακέλου καθώς και άλλα διαθέσιμα στοιχεία.

Τα στοιχεία που αξιολογούνται

Τα χαρακτηριστικά συνυπολογίζονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου είναι τα τυπικά προσόντα, καθώς και οι επαγγελματικές, επιχειρησιακές και διοικητικές ικανότητες.

Για να κριθεί «κατάλληλος», ένας εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ πρέπει να διαθέτει ποσοστό τουλάχιστον 75% σε επάρκεια ικανοτήτων καθώς και να κατέχει να απαιτούμενα τυπικά προσόντα, όπως γνώσεις και εμπειρία για τη θέση στην οποία υπηρετεί.

Τι γίνεται σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης

Διευκρινίζεται ότι οι υπάλληλοι που υφίστανται τη διαδικασία ελέγχου, σε περίπτωση δυσμενούς αξιολόγησης έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση στην Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας και Επάρκειας. Την αρνητική βαθμολόγηση θα πρέπει να ακολουθεί ειδική αιτιολογία με παράθεση πραγματικών περιστατικών ή αποδεικτικών στοιχείων.

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος υπάλληλος κριθεί ακατάλληλος ακόμα και για άλλο πόστο εντός της ΑΑΔΕ, η Επιτροπή έχει δικαίωμα να εισηγηθεί τη μετάθεσή του σε άλλο φορέα του Δημοσίου, με βάση τα προσόντα του. Τον τελικό λόγο ωστόσο, για τη μεταφορά του κάθε εργαζόμενου σε άλλη υπηρεσία, έχει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: